Digitalni marketing – marketing novog doba

10/11/2020

Došli smo do vremena koje iz dana u dan donosi novine na polju tehnologije, a samim tim se svi mi moramo prilagoditi kako bi naše poslovanje bilo što efikasnije. Internet
koji je stvoren krajem ’80-ih je definitivno najveća prekretnica, koja je svojim razvojem otvorila vrata novom segmentu marketinga - digitalnom marketingu.


Google koji je osnovan 1998. godine, Facebooka koji je osnovan 2004. godine, Youtube koji je osnovan 2005. godine su prepoznali potencijal digitalnog marketinga i ušli kroz nova širom otvorena vrata te u današnje vrijeme uzimaju ogroman dio zarade pružajući usluge digitalnog marketinga. Ove kompanije su najpoznatije u RH (i najčešće
se koriste njihove usluge), no ne zaboravimo i ostale poput Instagrama, Pintares, Twittera i drugih.

Po nekoj općoj defniciji digitalni marketing omogućuje komunikaciju s kupcima na način da se koristimo slijedećim tehnologijama: mobilne tehnologije, elektronička pošta, digitalni paneli, društvene mreže te tehnologije za pretraživanje. Veliki broj prodavača je prepoznao mogućnosti novog potencijala te se na taj način diferencirao i ponudio svoje proizvode „digitalnom tržištu“.

Malo ćemo se osvrnuti na njih i pojasniti prednosti te kako ih je najbolje koristiti za business. Stvaranjem mobilne tehnologije stvara se i razvija mobilni marketing, za korištenje mobilnog marketinga naravno koristimo pametne mobilne uređaje na kojima je moguće instalirati mobilne aplikacije unutar kojih možemo dobiti određene informacije. U ovom segmentu je jako zanimljivo to što je sve veće korištenje mobilnih uređaja spram stolnih računala.
Postotak mobilnih priključaka putem pametnih uređaja u komparaciji s brojem stanovništva na području Europe je 97% korisnika interneta, na području sjeverne Amerike 95% , dok je na području Australije 93%. Upravo ti podaci nam govore da vaša web stranica, web trgovina mora biti optimizirana za mobilne uređaje. Naravno, nemojmo zaboraviti da su to samo preduvjeti kako bi ste mogli koristiti kanale za mobilno oglašavanje.

Elektronička pošta je jedna od prvih blagodati koja je došla s internetom, uobičajeno je da gotovo svatko tko ima pristup internetu ima i e-mail adresu. Korištenje e-mail je postala rutina, te za poslovne komunikacije tvrtke i njihovih djelatnika međusobno te za komunikaciju s poslovnim partnerima koristi se e-mail.

 

Elektronička pošta je postala osnovni oblik komunikacije s vašim poslovnim partnerima koja ima slijedeće prednosti: najbrža, najjednostavnija i postojanje dokaza o korespondenciji.
Moram naglasiti da još uvijek jedan veći dio ljudi preferira da prvi kontak bude telefonski, a daljnja komunikacija e-mailom. PS/SŠ

Autor teksta: Domagoj Zušćak

Izvor: Poslovni savjetnik br. 147

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox