Dobri šefovi imaju poduzetnički duh

29/06/2017

Znate li kako se obogatio John D. Rockefeller? Dobio je na poklon jabuku. Umjesto da je pojede, lijepo ju je izglancao i prodao za 10 centi. Za taj je novac kupio tri jabuke koje je zatim „ušminkao“ i prodao za 30 centi. Za zarađeni novac mogao je kupiti devet jabuka, pa 27 jabuka...

Tako je radio cijeli tjedan, a onda mu je umro otac i oporukom ostavio 200 milijuna dolara. Usprkos ovoj šali, poduzetnička inicijativa i mentalitet mijenjaju svijet, svakodnevno sudjelujući u stvaranju osobnih i poslovnih uspjeha.

Još uvijek nema boljeg mehanizma za oslobađanje kreativne inicijative od poduzetničkog duha, kao  što nema boljeg načina za  usklađivanje ponude i potražnje od tržišta, boljeg oblika racionalne uporabe resursa od privatnog vlasništva, niti boljeg uređivanja političkih odnosa u društvu od demokracije. Zato dobri šefovi moraju uzgajati poduzetnički duh.

“Prošlo je radno vrijeme”, “Upravo smo zatvorili”,  “To  nije u opisu radnog mjesta”, “To nije moja odgovornost” tipične su reakcije nepoduzetničkih sredina. One proizlaze iz nebrige za posao, uzrokuju nezadovoljstvo klijenata i kupaca, odgovorne su za to da se važni poslovi uopće ne obave, ne dovrše na vrijeme ili izvrše loše. Zato su birokratske sredine znatno manje efikasne od poduzetničkih.

(PS/Z.R.)

Naslov članka: Dobri šefovi imaju poduzetnički duh

Autor: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 137 str. 12.-13.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox