Domaće je domaće: Rusi zabranili povrće iz EU-a pa naručili rajčice iz Baranje

09/06/2011

Rusija se nakon zabrane uvoza  povrća iz zemalja Europske unije zbog bakterije E.coli, okrenula hrvatskom povrću, piše Glas Slavonije.

Na rusko je tržište krenuo prvi tegljač od 50 tona rajčice Poljoprivrednog obrta Filakov, vlasnika Stipe Filakova iz sela Gajić u Baranji. Sve proizvedeno Filakov plasira preko tvrtke Plodovi fructus, koja se nalazi u sastavu Agrokora.

Rusi su pokazali da imaju povjerenje u povrće proizvedeno u Hrvatskoj, što nam je potvrda da dobro radimo i da je naše povrće zdravo, rekao je Filakov, dodavši da je proizvodnja povrća u Hrvatskoj pod strogim nadzorom.

Obitelj Filakov povrće uzgaja u devet plastenika na oko 1,5 hektara. Godišnje proizvedu oko 650 tona rajčice i to hidroponskim uzgojem (u strogo kontroliranim uvjetima na kamenoj vuni). Također godišnje proizvedu oko pedeset tona paprike, kupusa i krastavaca.

Zbog straha od zaraze bakterijom E.coli Hrvati kupuju sve manje povrća, a nakon što su iz Njemačke počele stizati vijesti o smrtnim slučajevima, prodaja povrća u Hrvatskoj pala ja za približno 50 posto. Proizvođači povrća smatraju da bi ruski interes mogao potaknuti i domaće kupce na kupnju. (jk)

 

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox