Društvena odgovornost u Zagrebačkoj banci

11/12/2012

Praksa društveno odgovornog poslovanja već je godinama dio ukupne poslovne politike Zagrebačke banke. 

Stoga s pravom možemo reći da je Zagrebačka banka jedna od tvrtki začetnica društvene odgovornosti u Hrvatskoj te na različite načine promovira društveno odgovorno poslovanje – svojim osnovnim poslovnim aktivnostima, kroz ulaganja u zajednicu i partnerstva, brigu i skrb o zaposlenicima te edukaciju.

 Na području brige o okolišu Banka je još u 1995., prva u hrvatskoj bankarskoj praksi uvela ekološke klauzule u ugovorima o dugoročnim investicijskim kreditima. Kako bi se dodatno senzibiliziralala i šira javnost o pitanjima zaštite okoliša, od 1998. razvija se koncept realizacije ekoloških projekata, kao oblika direktne financijske pomoći projektima očuvanja krajobrazne raznolikosti. Od tada do danas realizirano je osam velikih projekata, kojima se na različite načine pomoglo realizaciji i promociji ekoloških projekata. U 2011. Zagrebačka banka je na Facebooku pokrenula eko-aplikaciju „Živim zeleno“ na kojoj su korisnici virtualno sadili i zalijevali sadnice pomažući tako svojoj županiji da osvoji 300.000 kuna za realizaciju aktualnog eko-projekta u stvarnom životu, a pobjednik je bila Istarska županija.

Europska nagrada za vrhunskog poslodavca

Zagrebačka banka ima više od 4.500 zaposlenika, što je čini jednim od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, a prema neovisnim istraživanjima banka je i jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Međunarodni neovisni Institut CRF (The Corporate Research Foundation), koji već 20 godina bira najbolje poslodavce u Europi, dodijelio je Zagrebačkoj banci kao članici Grupe UniCredit europsku nagradu za vrhunskog poslodavca u 2012., odnosno certifikat Top Employers Europe 2012.

Iz svega navedenog logičan je i odgovoran odnos prema klijentima, a koji se očituje kako u brizi za zaštitu klijenata tako i davanju točnih informacija o kvaliteti usluga Banke. Značajan je i odgovoran odnos prema investiranju a koji se posebno očituje kroz brojne kreditne aranžmane vezane uz infrastrukturu, gdje se kroz partnerstvo s državom ostvaruju dugoročni pozitivni efekti na zajednicu, kroz kreiranje novih radnih mjesta.

U 2011. lansiran je program „obrtnik&partner“ u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, koji je nastao s ciljem promicanja interesa hrvatskoga obrtništva. Svim registriranim obrtnicima izdana je Visa obrtnička kartica kojom ostvaruju popuste i razne modele pogodnosti na prodajno-uslužnim mjestima ugovornih partnera programa. Program i partnerstvo s HOK-om nailazi na vrlo dobar odaziv poduzetnika.

Ujedno, s radom je u 2012. krenuo prvi sveobuhvatni portal za nekretnine i kulturu stanovanja u Hrvatskoj Domosfera.hr, čiji je pokretač Zagrebačka banka, a realizator i nositelj projekta je članica Grupe Zagrebačke banke – tvrtka Suvremene poslovne komunikacije. Uz širok izbor nekretnina, portal nudi i niz proizvoda i usluga te savjeta stručnjaka u području uređenja, financiranja i osiguranja stambenog prostora.

U području brige o zajednici banka je dugi niz godina prepoznata kao jedan od glavnih partnera civilnog sektora; jedan od najprepoznatljivijih primjera je Natječaj za dodjelu donacija, putem kojeg već 14 godina (tijekom kojih je doniran 21 milijun kuna), na transparentan i objektivan način pružamo financijsku pomoć vrijednim projektima udruga i javnih ustanova, a koji je potaknuo brojne tvrtke da po sličnom principu organiziraju dodjele donacija.

Također, Zagrebačka banka također ima svoju Donaciju godine, koju dodjeljuje od 2005. te ju je u ove godine namijenila obrtnicima i inovativnim proizvodima. Tako je, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, raspisan natječaj za originalni proizvod s prepoznatljivim tradicijskim motivom ili izrađen obrtničkom tehnikom, a koji će uspjeti na suvremenom tržištu. Tim zajedničkim projektom Banka i HOK htjeli su dati svoju potporu domaćoj proizvodnji, plasmanu domaćih obrtničkih proizvoda na tržište i njihovu što boljem ukupnom uspjehu.

Snaga tradicije

U području sponzoriranja Zagrebačka banka ima dugu tradiciju od samih početaka djelovanja. Banka desetljećima podupire kulturu i umjetnost, odigravši značajnu ulogu u obnovi i izgradnji brojnih spomenika kulturne baštine, postavljanju velikih izložbi, djelovanju raznih kazališnih i koncertnih kuća, školovanju mladih umjetnika.

Zagrebačka banka 2005. godine objavila je svoje prvo Socijalno izvješće, a od tada svake godine u Izvješću o održivosti Grupe UniCredit prezentira svoje aktivnosti usmjerene različitim dionicima i unapređenja na području društveno odgovornog poslovanja. (PS)

 

Inspiracija pokreće... Natječaj za dodjelu donacija

Četrnaestu godinu zaredom Zagrebačka banka raspisuje javni Natječaj za dodjelu donacija. Natječaju mogu pristupiti organizacije čiji su projekti vezani uz jedno od sljedećih područja društvenog djelovanja:

DJECA I MLADI – projekti vezani za razvoj

samosvijesti i socijalnih vještina kod djece i

mladih.

INOVATIVNOST - poticanje inovacija koje

doprinose napretku na svom području

djelovanja te imaju korist za društvo općenito.

HUMANITARNO DJELOVANJE – projekti koji

pridonose unapređenju kvalitete života.

Svaki dan je novi izazov. Izaberite partnera kojem vjerujete!

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox