Država i banke moraju preuzeti više rizika za kredite

26/04/2012

Podjela rizika u kreditiranju gospodarstva je smjer u kojem idu država i banke, posebno nakon najnovijih mjera HNB-a. Niska potražnja za kreditima veliki je problem, kao i nedovoljno kvalitetna jamstva, a posebno je problematičan segment malih i srednjih poduzetnika, čulo se na okruglom stolu Banke „Koga će banke kreditirati”, u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Jedan od načina da se hrabrije krene u kreditiranje gospodarstva je model u kojem će se u preuzimanje rizika više uključiti HBOR i HAMAG. Taj je model u pripremi, a uskoro će biti predstavljen i bankama.

Svaki peti kreditno sposoban

 Predsjednik Uprave Banco Popolare Croatia Goran Gazivoda, zadovoljan je ovom najavom, ali kaže kako je važno i adekvatno odrediti cijenu preuzimanja rizika. Realizaciju prvih takvih kredita očekuje krajem godine.

Gazivoda je naveo i zabrinjavajući podatak da je u Hrvatskoj tek 20% kompanija kreditno sposobno, odnosno u stanju vraćati dug. Zbog toga je 2012. za banke godina inventure, u kojoj se potraživanja trebaju usporediti s realnim stanjem. Dojam je, kaže, da će ova godina biti još teža nego lani.

Izvoznici – prava bankarska priča

 Proizvodnja i izvoz su područja na koje se banke trebaju koncentrirati, naglašava Gazivoda, posebno zbog toga što je među poduzetnicima samo 7% izvoznika, a oni ostvaruju 40% ukupnih prihoda svih poduzetnika.

Banke trenutačno financiraju većinom velike kompanije, dok se male i kompanije srednje veličine muče s održavanjem likvidnosti i nisu kandidati za kreditiranje investicija.

Bankari moraju znati i razumjeti područje koje financiraju, a mi vidimo potencijal u energetici, energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije. U našoj strategiji kreditiranja su i proizvodnja i izvoz, infrastruktura te agro financiranje, rekao je Vladimir Kristijan, direktor Sektora gospodarstva Erste banke koja bilježi brži rast kredita gospodarstvu od ostalih banaka.

Gladni kredita

 Tajana Kesić Šapić, direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK (osnovan ove godine) kazala je da su poduzetnici gladni, unatoč 'dobrim ponudama' i poticajima od strane financijskih institucija.

Najviše problema imaju poduzetnici početnici, koji imaju ideju, ali je rijetko koja banka za njih spremna uzeti jamstvo HAMAG-a, zatim kompanije u rastu kojima je potreban impuls,  no s obzirom na to da posluju s gubitkom, ne mogu doći do novih sredstava.

Treći primjer su izvoznici, kojima su za pripremu i provedbu projekata potrebna velika sredstva do kojih teško dolaze.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV-a, slaže se da bi podjela rizika pojačala 'krvotok' gospodarstva, pogotovo jer su sada garancije za kredite prestroge. Predlaže smanjivanje administrativnih prepreka koje 'guše' poduzetničko poslovanje. (PS/JK)

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox