EcoCortec®- Partner u Europskom Projektu BIOCOMPACK

26/01/2018

Prva hrvatska tvornica bioplastike kroz novi projekt promovira ekološke, održive tehnologije u industriji pakiranja.


EcoCortec®, prva hrvatska tvornica bioplastike, je partner u europskom projektu BIOCOMPACK, vrijednom 1,95 milijuna eura. Ovaj inovativni projekt podupire program „Interreg CENTRAL EUROPE“ a financiran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

EcoCortec®, proizvođač ekološki sigurnih folija za pakiranje koje štite od korozije, jedan je od deset međunarodnih partnera u projektu. Glavni cilj BIOCOMPACK-a je sprječavanje opasnog utjecaja konvencionalne plastike na okoliš kao i promicanje održivih i inovativnih tehnologija. Projekt će se usredotočiti na jačanje veza između institucija za istraživanje i razvoj te tvrtki u području papirnate ambalaže, s ciljem uvođenja biorazgradivih materijala za pakiranje od  papira i kartona. 

41% otpada u EU u 2013. godini (oko 32,2 milijuna tona) odlazi na materijale od papira i kartona. Pojava mikroplastike u sekundarnom materijalu recikliranog papira i komposta također postaje veliki problem. Postoji visoki potencijal za mobiliziranje sinergija u industriji pakiranja i to na području dizajna, proizvodnje i recikliranja ambalaže u Srednjoj Europi. BIOCOMPACK će inicirati inovativni međusektorski pristup i uključivanje klastera, granatnih organizacija i dionika koji će omogućiti veći fokus na specijaliziranosti unutar regija i brži transfer tehnologija. 

Projektni partneri će uspostaviti „centar za pakiranje“ kao virtualnu platformu koja će okupljati međusektorske kapacitete u industriji papira i bioplastike, povezane s regionalnim inovativnim sustavima i europskom mrežom poduzeća. EcoCortec® će biti uključen u razvoj alata te usluga poslovne podrške koje će se odnositi na testiranje alata i povratne informacije o njihovoj korisnosti i kvaliteti. Tvrtka će također sudjelovati u pilot-akcijama, izradi studija  i sudjelovati na konferencijama. Kroz projekt EcoCortec® će moći testirati novu uslugu međusektorske poslovne podrške i isporučiti povratne informacije ostalim projektnim partnerima.

EcoCortec® promovira sigurna, ekološki održiva rješenja za pakiranje više od desetljeća. Koristeći patentiranu VpCI® tehnologiju tvrtke Cortec® Corporation, tvornica proizvodi folije, papire i vrećice iz obnovljivih materijala na bio-bazi. VpCI® folije su već imale veliki utjecaj u području zaštite od korozije, smanjujući potrebu za konvencionalnim, opasnim sredstvima.

Od visoko učinkovite tehnologije folija i vrećica do vrhunskih papira prilagođenih po mjeri kupca, tvrtka EcoCortec® izvozi široku paletu proizvoda diljem svijeta. EcoCortecov tim podigao je ovaj standard na još višu razinu izgradivši centar za recikliranje plastike u kojem se koristi najsuvremenija opremu za preradu. Vodstvo tvrtke svjesno je brojnih ekonomskih i ekoloških prednost i nadaju se  biti primjer kojeg će slijediti i drugi proizvođači.

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox