Električni autobus na ulicama Svete Nedelje

15/11/2022

Arriva Hrvatska je jučer u Svetoj Nedelji prezentirala aktivnosti koje Arriva grupa poduzima u cilju dekarbonizacije javnog prijevoza. Nakon prezentacije nazočni su se uputili na vožnju električnim autobusom eCitaro.


Predstavljanu i testnoj vožnji nazočili su gradonačelnik Dario Zurovec, zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak te član uprave Autotransa Vedran Tomičić sa suradnicima.

Arriva grupa, jedan od pionira održivosti i zelene mobilnosti, pokrenula je brojne inicijative diljem Europe za poticanje implementacije učinkovitijih i ekološki održivih sustava mobilnosti. U okviru svog putovanja ka održivosti, ovo je prvi put da Arriva grupa u Hrvatskoj provodi probnu vožnju autobusa s nultom emisijom i to s potpuno novim vozilom Evobusa (Mercedes-Benz), eCitaro C2 E-Cell. Arriva Hrvatska je ujedno prvi javni prijevoznik kojem je pružena mogućnost testiranja ovog vozila u stvarnim uvjetima i na period mjesec dana. Izuzetno mi je drago što smo testiranje započeli upravo u Svetoj Nedelji koja, baš kao i Arriva, ima fokus na zelenoj transformaciji - istaknuo je Vedran Tomičić, član uprave Autotransa.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Gabrijel Deak tom prigodom istaknuo je kako mu je drago što Arriva grupa kao koncesionar komunalnog javnog linijskog prijevoza Grada Svete Nedelje ima fokus na zelenoj transformaciji.

Uz jedinstveni dizajn, ovakvi autobusi doprinijet će održivom razvoju i još većoj kvaliteti usluge te Arrivi želim puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i poslovanju, istaknuo je Deak.

Nakon Svete Nedelje vozilo će biti predstavljeno i testirano na još dvije lokacije, u Požegi 23. studenoga 2022. i Osijeku  28. studenoga 2022. Ovu zelenu inicijativu Arriva Hrvatska provodi pod motom: “Za tvoj grad s nultom emisijom“.

Performanse eCitara na testu u Hrvatskoj

Testiranje električnog autobusa najnovije generacije eCitaro marke Mercedes-Benz omogućit će Arrivi da demonstrira razinu kvalitete i operativne sposobnosti integralno dizajniranog autobusa s nultom emisijom. Riječ je o gradskom vozilu niskopodne izvedbe, s dvoja vrata, kapaciteta do 85 putnika, dužine 12,1m koji je pogonjen električnom energijom pohranjenom u baterijama kapaciteta 396kWh, s dosegom od 303 km i maksimalnom brzinom 80 km/h. Zahvaljujući najnovijim sigurnosnim sustavima i značajkama kao što su Preventive Brake Assist, Sideguard Assist, 360° surround view, ESP i ASR ovo vozilo ubraja se u najsigurnije gradske autobuse.

Arriva Hrvatska će predstaviti eCitaro i interno i eksterno te će evaluirati ​​autobus u smislu kvalitete izrade i testirati vozilo kako bi se utvrdile performanse u stvarnom uvjetima kao i potrošnja energije. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox