Eskalacija napetosti na Bliskom Istoku kapitularala cijene nafte

25/11/2015

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 46 dolara pod utjecajem eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova u blizini sirijsko-turske granice, a dodatnu potporu pružio im je i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,25 dolara višoj cijeni, od 43 dolara. Turska je priopćila da je oborila ruski vojni zrakoplov u blizini sirijske granice, tvrdeći da je u više navrata povrijedio njezin zračni prostor. Rušenje zrakoplova spada među najozbiljnije javno priznate sukobe između neke članice NATO-a i Rusije u pola stoljeća.

"Vijest o padu vojnog zrakoplova u Siriji podsjetnik je na kontinuiran značajan rizik na Bliskom istoku – tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a. Dodatnu je potporu cijenama pružio i slabiji dolar, koji je kliznuo s najviše razine prema košarici ključnih valuta u osam mjeseci, pojačavši kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za robom. U fokusu su i tjedna izvješća o američkim zalihama, za koja se očekuje da će ponovno pokazati njihov rast, i to za nekih milijun barela, pokazuje prosječna procjena ekonomista obuhvaćenih Reutersovom anketom. Pojedini trgovci pripremaju se i za dugi praznični vikend u Sjedinjenim Državama. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox