Franšiza - idealan biznis za početnike

18/10/2011

Viđena kao sigurno ulaganje, franšiza je postala opcija koju razmatraju mnoge osobe koje žele započeti ili proširiti vlastitu tvrtku.

Franšiza je davanje licence od strane jedne osobe (davatelja franšize) drugoj (korisnika franšize) što daje pravo korisniku franšize da posluje pod trgovačkim imenom davatelja franšize i koristi cijeli paket koji obuhvaća sve elemente potrebne novopečenom poduzetniku da vodi poslovanje s konstantnom pomoći od strane davatelja franšize po prethodno utvrđenim osnovama.

Lakše financiranje

Franšize su daleko uspješnije od konkurencije koja ne vodi takav način poslovanja, stoga će banke uvažavati franšize kao sigurnije i atraktivnije ulaganje. Kao rezultat, prije ćete osigurati financiranje franšize, kao dokazanog poslovnog modela, nego za pokretanje nove tvrtke od samog početka. Zbog toga mnoge osobe uzimaju u obzir ovaj privlačni paket kad razmišljaju o pokretanju vlastitog posla.
Franšizu se ne smije uzeti zdravo za gotovo. Franšiza nije brzo rješenje za probleme niti je neka vrsta hobija. Danas franšize obuhvaćaju mnogo poslovnih disciplina i tržišta. One su ozbiljna poslovna opcija i zahtijevaju težak rad, mnogo entuzijazma, predanosti i poslovne sposobnosti. To ne znači da na tržištu ne postoji odgovarajuća franšiza za vas, ali morate vrlo oprezno odabrati koju želite.

Važni koraci

Nekoliko je koraka koje morate odraditi prije investiranja u franšizu. U prvom redu to su financije; dobro sve zbrojite i utvrdite koliko sredstava imate na raspolaganju ili koja su vam potencijalno dostupna. Nakon financija, na red dolazi vaš životni stil. Primjerice ako planirate uložiti u restoran, možete li raditi navečer i vikendima. Ako investirate u čistionicu, bit će vam teško ako imate alergijske reakcije na kemikalije.

Jedan od važnijih koraka je istraživanje tržišta. Odvojite vrijeme i proučite razne poslovne modele koji su vam dostupni. Imajte na umu da preuzimanjem franšize kupujete nečiji brand i oni će vas htjeti da se pridržavate njihovog sustava i metodologije.

Kada se odlučite za određenu franšizu dobro ju proučite. Davatelj franšize bi trebao biti iskren o uspjehu, u kojoj su zemlji poslovanje rezultati dobri, a u kojoj ne. Tražite razgovor s nekoliko franšiza, ne samo s onom koju je davatelj franšize preporučio.

Pomno sagledajte sve troškove jer zadnje što trebate su iznenadni računi. Kao i sa svakim ugovorom, pročitajte sitni font i zatražite pravni savjet ako je to potrebno. Ugovori o franšizi su općenito veliki dokumenti i mogu biti jako komplicirani. Ne ustručavajte se tražiti pomoć.

Dobra mreža franšiza, vođena predanim i motiviranim ljudima, daje jaku platformu potrebnu za uspjeh. Mogućnost vođenja poslovanja na lokalnoj razini, s razumijevanjem i predanosti prema području i ljudima, zajedno s nacionalnim sustavom podrške i brandom, omogućilo je mnogim korisnicima franšize sigurno i uspješno poslovanje.

 

 

 

Izvor: www.newbusiness.co.uk

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox