Franšizni poslovni model - financiranje rasta vlastitog poslovanja

18/05/2016

U Opatiji će se 2. i 3. lipnja 2016. godine održati FEC 2016., Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga. Sajam organizira Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Rijeka, a održava se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, u suradnji sa Hrvatskom Udrugom za franšizno poslovanje, Gradom Opatija, Hrvatskom obrtničkom komorom – Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije, Turističkom zajednicom Kvarnera, Turističkom zajednicom Grada Opatije.


Prošlogodišnje izdanje FEC-a imalo je izvrsnu posjećenost i pobudilo je veliki interes kako za ponuđene franšize tako i za konferencijski dio koji je bio raznovrstan i poučan za potencijalne investitore i poduzetnike.

Sajam je bio međunarodnog karaktera, a ukupno je sudjelovalo sedam zemalja: Italija, Albanija, Srbija, Slovenija, Mađarska, Makedonija i Hrvatska. U tom smislu predstavilo se dvadesetak franšiza koje su naišle na veliki interes malih investitora.

Konferencijski dio održan u sklopu FEC 2015. sadržavao je predavanja i radionice koje su bile podijeljene u dva dijela; one namijenjene hrvatskim poduzetnicima koji su u fazi rasta, s temama o temeljima stvaranja franšize i rasta te internacionalizacije poslovanja kroz stvaranje franšizne mreže, ali i radionice namijenjene nezaposlenim i zaposlenim osobama, pojedincima u tranziciji i mladima u vezi ulaska u poduzetništvo putem kupnje ovog već potvrđenog i isprobanog poslovnog modela koji smanjuje rizik poslovanja s obzirom na mentorstvo i prijenos know hwo koje davatelj franšize osigurava svojim primateljima.

Velika posjećenost ovih radionica u oba dana jasan je pokazatelj da je tema interesantna svima kako našim poduzetnicima za financiranje vlastita rasta i izvoza uspostavom franšizne mreže,  tako i onima koji žele u poduzetništvo ali ne biti prepušteni sami sebi.

Upravo zato je važno što je organizator ovog događanja Hrvatska Gospodarska Komora koja je prihvatila ideju Hrvatske udruge za franšizno poslovanje da se u njezinom sklopu, u Zagrebu, osnuje Zajednica franšiznog poslovanja koja bi okupljala i davatelje i primatelje franšiza kako domaćih tako i onih stranih koji posluju na našem tržištu, ali i onih koji tek žele iskoristiti snagu franšiznog načina poslovanja za svoj rast i internacionalizaciju.

To je važan događaj za franšizno poslovanje u Hrvatskoj jer će se na taj način ostvariti projekti koje predlaže Hrvatska udruga za franšizno poslovanje, a koji nisu bili ostvarivi bez podrške jedne jake institucije kao što je HGK.

Neki od tih projekata su franšizni registar, franšizni inkubator za domaće franšize, lobiranje, publikacije i sl.

Potreba stvaranja Franšiznog inkubatora proizašla je iz činjenice da je Hrvatska na zadnjem mjestu u svijetu po broju domaćih franšiza. Razvoj ovog sektora poslovanja s domaćim franšizama bio bi veliki vjetar u leđa i razvoju poduzetništva i zapošljavanju.

Mali broj domaćih poduzeća koja su se okušala u franšiznom poslovnom modelu kažu da nisu požalili. To su poznata imena Surf'n'Fries, koja je sa svojim konceptom prisutna u Njemačkoj, Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Rumunjskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Iranu i Vijetnamu, a uskoro očekuju otvaranje Ruskog i Američkog tržišta.

Zatim, centri za mršavljenje i preoblikovanje ženske figure Body Creator koji posluju od 2001. godine i koji su od ove godine ponudili i novi format svoje franšize „mikro franšizu“ koja se može uklopiti u već postojeća poslovanja ili otvoriti samostalno, a kompletno ulaganje je 15.900 €.

Posebnost ove mikro franšizne ponude je u tome da se prilikom potpisivanja ugovora plaća samo 30% sredstava dok se ostatak ulaganja isplaćuje iz samog poslovanja, za što Body creator osigurava kupce primatelju franšize. Uz ovakve uvijete ovo je idealna franšiza za samozapošljavanje i potporu ženskom poduzetništvu, jer ovo je svijet žena.

Možemo spomenuti i franšizu časopisa Place2go koja je prisutna u Sloveniji, Srbiji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i BiH i kao takva osvaja nagrade za najbolji turistički magazin (u Francuskoj). Zatim su tu hrvatske franšize bio&bio, Fat Cat picerija, Mlinar, Di Caprio, Diadema, Galileo, Centar energije, Aqua, AH servisi, Pointers i nekolicina drugih. 

Moramo napomenuti da je franšizni sektor u svijetu i u godinama krize bilježio rast. Zato je i dobio epitet „recession proof“ sektor poslovanja.

Da bi umrežili davatelje franšiza i one koji bi krenuli u poduzetništvo uz franšize  pravo mjesto je upravo Sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga FEC 2016. koji će se održati 2.i 3. 6. 2016. u Opatiji u hotelu Royal.

Mr.sc.Ljiljana Kukec
Hrvatska udruga za franšizno poslovanje

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox