GORDAN KOLAK: Nedostaju nam nacionalni okviri koji bi definirali savjetodavnu struku

23/04/2012

Nagrada Primus ove se godine dodjeljuje po treći puta, što je bio povodom za razgovor s mr.sc. Gordanom Kolakom, predsjednikom Hrvatske udruge poslovnih savjetnika. Je li PRIMUS nagrada pomogla afirmiranju savjetodavne struke, o povjerenju u poslovne savjetnike i budućnosti savjetodavne struke pročitajte u nastavku.

PS: Nagrada PRIMUS ove se godine dodjeljuje po treći put, ali veći dio poslovne javnosti još uvijek ne prepoznaje tu nagradu. Možete li nam ukratko približiti PRIMUS?

 Činjenica je da je PRIMUS vodeća nagrada u Hrvatskoj za savjetodavne usluge, a vjerujemo da će s vremenom biti prepoznata i priznata od hrvatske poslovne zajednice. Svake godine, stručni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih imena hrvatske poslovne scene, vrednuje i nagrađuje pojedince i tvrtke za najbolje savjetodavne projekte.

Time nastojimo, prije svega, promovirati, profilirati i jačati savjetodavnu struku, ali i dati „vjetar u leđa“ poslovnim savjetnicima koji su se istaknuli svojim radom i znanjem. Želimo vjerovati da je PRIMUS vrijedno priznanje za rad u djelatnosti o kojoj u znatnoj mjeri ovisi daljnji razvoj, pa i opstanak neke tvrtke te gospodarstva u cjelini.

PS: Je li u protekle dvije godine PRIMUS pomogao afirmiranju savjetodavne struke?

 U svakom je slučaju PRIMUS poticaj za daljnji napredak pojedinaca i tvrtki u savjetodavnoj struci. Taj napredak potiče i otvorenu tržišnu utakmicu i primorava sve poslovne savjetnike na povećanje kvalitete njihovih usluga. Ne smijemo zaboraviti da kroz nagradu vrednujemo korisnost i uspješnost savjetodavnih projekata, analizirajući upravo povratne informacije korisnika usluga poslovnog savjetovanja. Na taj način samo tržište pomaže u afirmaciji i jačanju savjetodavne struku.

Naravno, teško je očekivati da nakon dvije godine govorimo o potpunoj afirmaciji, da li nagrade, da li struke, no za nas u Hrvatskoj udruzi poslovnih savjetnika važno je da smo na dobrom putu, putu na kojem promoviramo izvrsnost u poslovnom savjetovanju.

PS: Smatrate li da je savjetodavna struka dovoljno cijenjena i korištena u Hrvatskoj? Vjerujemo li mi u Hrvatskoj poslovnim savjetnicima?

 Ne bih želio biti grub, no ne mogu se oteti dojmu i reći da mi u Hrvatskoj ne vjerujemo nikome. Mi smo uvijek najbolji i najpametniji. Takva se slika može vidjeti i u području poslovnog savjetovanja. Rijetko se nailazi na ljude koji su spremni reći da nešto ne znaju, koji su spremni tražiti pomoć, koji su spremni saslušati druge, koji su spremni napraviti određeni iskorak. U takvim je uvjetima doista teško razvijati savjetodavnu struku.

S druge strane, moram biti potpuno otvoren, poslovno savjetovanje u Hrvatskoj je u počecima svog razvoja, a samim time i kvaliteta savjetodavnih usluga nije onakva kakvu bi mi željeli i kakvu tržište očekuje. Nije tajna da danas imamo inflaciju poslovnih savjetnika, koji ne zadovoljavaju niti minimum temeljnih kriterija struke. Problem je u nedostatku nacionalnih okvira koji bi definirali savjetodavnu struku. Upravo zato Hrvatska udruga poslovnih savjetnika pokušava urediti taj prostor, pokušavamo skrbiti o kvaliteti profesionalnih poslovnih savjetnika koji će djelovati u okvirima standarda struke.

I PRIMUS je jedan od načina prepoznavanja i isticanja kvalitetnih poslovnih savjetnika i kao takav predstavlja okosnicu izgradnje povjerenja u savjetodavnu struku u Hrvatskoj.

PS: Spominjete zadovoljavanje kriterija za razvoj savjetodavne struke. Kakvi su kriteriji postavljeni za PRIMUS? Da li se nešto mijenjalo u odnosu na prošlu godinu po tom pitanju?

 Minimum kriterija koje je potrebno zadovoljiti prijavom za nagradu PRIMUS podrazumijeva profesionalno bavljenje poslovnim savjetovanjem na teritoriju Republike Hrvatske, članstvo u hrvatskim ili međunarodnim stručnim i profesionalnim udrugama iz područja djelovanja kandidata, adekvatno ispunjena prijava projekta, kao i obavezna suglasnost klijenta za publiciranje projekta.

Kriteriji vrednovanja prijava prvenstveno su usmjereni na originalnost i kreativnost savjetodavnog projekta, inovativnost u ideji i primjeni, kvalitetu izvedbe te postignute učinke, odnosno rezultate projekta.

U prethodne dvije godine postojalo je pet kategorija u kojima smo dodjeljivali nagrade: menadžment i savjetovanje; ljudski potencijali, edukacija i trening; informacijske tehnologije; strateško planiranje i organizacijski razvoj; i marketing. No, da li ove kategorije pokrivaju cijeli spektar savjetodavnih uloga? Sigurno ne.

Kako je ova nagrada u svojim počecima, mi iz godine u godinu nastojimo uvoditi poboljšanja. Tako smo prošle godine, osim nagrada u osnovnih pet kategorija, dodijelili i nagradu za poseban doprinos u poslovnom savjetovanju, čime nastojimo iskazati zahvalnost pojedincima za iznimne rezultate u razvoju savjetodavne struke. Ove godine, a nakon provedenih analiza prijava u prethodne dvije godine, došli smo do zaključaka da je za razvoj struke bolje dodjeljivati jednu nagradu. Ne želimo kategorizirati poslovne savjetnike po specijalističkim područjima, već želimo izabrati najbolji savjetodavni projekt bez obzira na specijalističko područje. Na taj smo način ove godine malo i zaoštrili konkurenciju.

PS: Kakvi su Vam daljnji planovi u vezi PRIMUS-a, što se nadate postići dugoročno ovom nagradom?

 Kao što sam već u početku naglasio, jedan od prioritetnih interesa Hrvatske udruge poslovnih savjetnika je uređenje tržišta poslovnog savjetovanja i stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj savjetodavne struke. U tom ćemo smislu nastaviti s aktivnostima koje će utjecati na unaprjeđenje i poticanje kvalitete u poslovnom savjetovanju, a nagrada PRIMUS biti će putokaz svim poslovnim savjetnicima kako se dalje razvijati.

Tako nam je namjera od slijedeće godine prijavljivati PRIMUS-om nagrađene projekte na međunarodnu nagradu za poslovno savjetovanje Constantinus international consulting award, čime ćemo značajno podići i značaj PRIMUS-a, ali i provjeravati konkurentnost hrvatskih poslovnih savjetnika na svjetskom tržištu.

PS: Što bi ste na kraju poručili poslovnim savjetnicima u Hrvatskoj te potencijalnim kandidatima za nagradu?

 Iskoristit ću ovu prigodu i pozvati sve poslovne savjetnike u Republici Hrvatskoj da se uključe u rad Hrvatske udruge poslovnih savjetnika i tako doprinesu razvoju i većoj prepoznatljivosti naše struke na hrvatskom tržištu. Samo zajedničke i usmjerene akcije mogu rezultirati značajnijim pomacima u pozicioniranju savjetodavne struke u gospodarstvu i društvu u cjelini.

Imajte na umu da je Hrvatska udruga poslovnih savjetnika punopravni član Europskog (FEACO - European Federation of Management Consultancies Associations) i Međunarodnog udruženja poslovnih savjetnika (ICMCI – International Council of Management Consulting Institutes) te kao takva, aktivno sudjeluje u njihovom radu te zastupa i promiče interese svojih članova na svjetskom tržištu.

Sve one koji se ozbiljno bave savjetodavnim poslom pozivam da se uključe i prepoznaju svoj interes, barem kroz prijavu za nagradu PRIMUS, jer ipak je ovo jedina nagrada za poslovno savjetovanje u Hrvatskoj. Svaki je početak težak, ali upravo zato nastojimo dati najbolje od sebe kako bi stvorili pretpostavke za bolju budućnost hrvatskih poslovnih savjetnika.

 

 

Foto: Poslovni savjetnik

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox