Grčić nije pretjerano zabrinut: Kreditni rejtinzi padaju po inerciji

06/02/2012

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u intervjuu za Večernji list na pitanje o eventualnom padu domaćeg kreditnog rejtinga rekao je kako se nada da do pada rejting neće doći, ali i da je situacija na financijskim tržištima takva da rejtinizi zemalja u okruženju padaju po inerciji.

Grčić je komentirao kako pad rejtinga ne bi dramatično povećao kamatne stope na hrvatske obveznice jer se „rast kamata u posljednjih nekoliko mjeseci već dogodio“.

Dodao je da Vlada radi na mjerama koje idu prema fiskalnoj konsolidaciji i nužnim reformama što su pozdravili i čelnici izaslanstava međunarodnih financijskih institucija i rejting agencija.

Govoreći o naplati doprinosa Grčić je rekao da nenaplaćeni doprinosi iznose 15-16 milijardi kuna te kako novi zakon o financijskom poslovanju predviđa da banke i FINA prate da li se pri isplati neto plaća uplaćuju doprinosi i porezi. Prema Grčićevoj najavi novi zakon će sadržavati i druge mjere koje bi trebale pridonijeti uvođenju reda  u sustav i smanjenju nelikvidnosti. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 6. veljače 2012.
Foto: Goran Ferbezar/Pixsell

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox