Gredeljeve lokomotive od 20 milijuna dolara krenule za Mozambik

25/05/2011

Tvornica željezničkih vagona Gredelj počela je isporuku jedanaest novih dizelskih lokomotive serije GT26 za kupca/tvrtku Riversdale iz Mozambika, a ukupna vrijednost te isporuke je oko 20 milijuna američkih dolara, izvijestili su iz Gredelja.


Današnjem početku isporuke lokomotiva u Zagrebu su bili nazočni predsjednik Uprave Gredelja Ivan Tolić i Steven Beal, predsjednik Uprave američke kompanije National Railway Equipment Company (NREC) koji su naručitelj za tvrtku Riversdale.

Lokomotive će za Mozambik biti otpremljene preko Luke Rijeka i to prvih šest jedna po jedna ovih dana iz Zagreba na labudici do Rijeke pa na brod, dok je isporuka ostalih pet planirana za rujan ove godine.

Tolić ističe da je isporuka tih lokomotiva dokaz uspješnosti Gredeljevih i hrvatskih stručnjaka te da je taj projekt nastavak dugogodišnje suradnje s američkom tvrtkom NREC. Za tog je naručitelja TŽV Gredelj već isporučio veći broj obnovljenih i moderniziranih lokomotiva koje voze diljem Afrike, Azije, Amerike i drugih zemalja.

TŽV Gredelj i NREC, kako je najavljeno, planiraju isporučiti i četiri iste lokomotive u Sierra Leone.Lokomotive koje se otpremaju u Mozambik namijenjene su za prijevoz teških teretnih vlakova na neelektrificiranim prugama, a koristit će se za prijevoz rude na uskotračnim prugama u Africi.

Te su lokomotive dio posla kojeg je Gredelj ugovorio prije tri godine s američkom kompanijom NREC, pri čemu iz Gredelja ističu i da su lokomotive, vagoni i vlakovi koje radi Gredelj konstruirani u skladu s UIC i AAR standardima te prilagođeni za sve kolosijeke (uske, široke ili standardne). (Hina/SJ)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox