HUP Vladi: Nedostaju stvarne reforme, ovo što ste do sada učinili nije dovoljno

12/03/2012

Izvršni odbor i Savjet HUP-a zabrinuti su aktualnim gospodarskim stanjem te opsegom i učinkovitošću aktivnosti koje se provode i planiraju provoditi u svrhu pokretanja gospodarskog oporavka.

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja i podržava smjer prvih Vladinih mjera za oporavak gospodarstva kroz podizanje konkurentnosti i privlačenje investicija, te bolju kontrolu i smanjivanje troškova.  No, HUP upozorava na nedostatak stvarnih i temeljnih reformi, koje jedine mogu stvoriti uvjete za izlazak iz krize i dugoročno održivi rast. Zaključak je da do sada učinjeno nije i neće biti dovoljno za  poticanje gospodarskog rasta, te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju  protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala, te se istovremeno njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost.

Neusklađenost Vladinih mjera i aktivnosti lokalnih vlasti

Ono što posebno zabrinjava je sve veća neusklađenost Vladinih mjera s jedne te mjera i aktivnosti lokalnih vlasti i poteza javnih poduzeća s druge strane, što sve skupa dodatno otežava rad  poduzetnicima. U trenutku kada država smanjenjem doprinosa i nekih parafiskalnih nameta pokušava smanjiti ukupno opterećenje na gospodarstvo, lokalna vlast u Zagrebu, na primjer, odlučila je uz ostalo povećati iznos prijevoza za zaposlene. Samo tom mjerom zagrebačkim su poduzetnicima obveze povećane za čak 309 milijuna kuna godišnje. Drugi je loš primjer, koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za domaću drvnu industriju smanjenje jednog parafiskalnog nameta OKFŠ-a. Hrvatske šume namjeravaju  smanjenje prihoda s te osnove, kompenzirati povećanjem cijene drvne građe za drvnu industriju. Time je jedan cijeli parafiskalni trošak prebačen na problemima opterećenu drvnu industriju.

Ključni problemi

Rad i kapital su u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše i ograničavajuće, obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav je spor i neučinkovit, državna, lokalna i regionalna administracija je teško prohodna i neučinkovita. Sve su to ozbiljni problemi koje do sada poduzete mjere sigurno neće riješiti.

Hrvatska udruga poslodavaca će uvijek, razumjevajući svoju ulogu i odgovornost, a naročito u ovakvim teškim vremenima, biti partner i suradnik svakoj hrvatskoj Vladi, a s ciljem postizanja uspješnosti hrvatskog gospodarstva i cijele Države. Dosadašnju suradnju  s novom Vladom smatramo nedovoljnom i nedostatnom. Smatramo da dijalog i suradnja socijalnih partnera mogu dovesti do boljih i učinkovitijih mjera i aktivnosti koje, neizostavno, moraju rezultirati pokretanjem naše zemlje u pozitivnom smjeru, što brže i čim prije.  (PS/JK)

 

Foto: Ivan Ergović (HUP), (Antonio Bronic/PIXSELL)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox