Hypo banka osigurala 30 milijuna kuna za poduzetnike-investitore

13/12/2012

Hypo Alpe-Adria-Bank potpisala je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) Ugovor o poslovnoj suradnji Model podjele rizika – Malo i srednje poduzetništvo (MPS). 

Od ukupne kvote koju je HBOR odobrio poslovnim bankama po Modelu podjele rizika - MSP, Hypo Alpe-Adria-Banci odobrena je kvota u iznosu od 30 milijuna kuna. Krediti su namijenjeni investicijskim projektima koji doprinose zapošljavanju većeg broja radnika, povećanju izvoza, ostvarenju veće dodane vrijednosti i jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Financiranje investicijskih projekata uz podjelu rizika provodi se u okviru i pod uvjetima postojećih programa kreditiranja HBOR-a - Malo i srednje poduzetništvo, IPARD, Početnici, Pronalasci, Otoci, Poljoprivreda i ujednačeni razvoj, Turizam, Gospodarstvo, Zaštita okoliša, Infrastruktura.

Provođenje financiranja investicijskih projekata malog i srednjeg poduzetništva po Modelu podjele rizika trajat će do 31. prosinca 2013. ili do iskorištenja raspoloživih sredstava. Prema tom modelu, Hypo banka će kreditirati najmanje 60 posto iznosa ukupnog kredita iz sredstava HBOR-a, koji pak kreditira do 40 posto iznosa ukupnog kredita izravno korisniku kredita, uz bezuvjetno jamstvo HAMAG INVEST-a, na prvi poziv i bez prigovora u iznosu od 80 posto glavnice izravnog kredita HBOR-a, navodi se u priopćenju.

Cilj suradnje je modernizacija poslovanja, uvođenje novih tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih proizvoda, povećanje smještajnih kapaciteta u turizmu te poticanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. HBOR osigurava ukupna kreditna sredstva po Modelu podjele rizika - MSP te će preuzeti rizik povrata kredita razmjerno udjelu koji se odnosi na financiranje investicije izravno od strane HBOR-a. Hypo banka će HBOR-u predlagati projekte za financiranje i provoditi uobičajene operativne aktivnosti u postupku odobrenja, ugovaranja, korištenja i naplate kredita.

Hypo Alpe-Adria-Banka je u ovoj godini sudjelovala u provođenju 25 HBOR-ovih kreditnih programa, od čega su četiri nova, a u sklopu Programa kreditiranja za gospodarski oporavak, svojevrsnog nastavka nekadašnjih Modela A i A+ odobrila je ukupno 100 milijuna kuna za 19 klijenata, navodi se u priopćenju Hypo banke. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox