Inovativnost tvrtke 3M

23/02/2012

Službeno proklamirana vizija američke tvrtke 3M glasi: „Biti najinovativnije poduzeće na svijetu“. Taj poslovni imperativ podrazumijeva uključenost svih oko 80.000 zaposlenika u inovacijske procese.

Pri tome se inovacije dijele na radikalne kojima se utemeljuju nove industrije, manje korjenite uz pomoć kojih se značajno poboljšava konkurentnost odnosno stvaraju nove tržišne niše, a treći tip inovacija obuhvaća poboljšavanje postojećih proizvoda.

Managerska praksa

 Manageri u korporaciji 3M stalno redefiniraju poslovne ciljeve koji su vrlo ambiciozni, ali u krajnjoj liniji ostvarivi. Tako je svojevremeno poslovni cilj 3M-a bio da se 25 posto prodaje ostvaruje od proizvoda koji nisu na tržištu dulje od pet godina, a nešto kasnije je zacrtan cilj da se 30 posto prihoda od prodaje realizira od proizvoda koji nisu na tržištu dulje od četiri godine. Ujedno je određen i cilj da se 10 posto prodaje ostvari od proizvoda koji nisu na tržištu dulje od jedne godine.

Sve zaposlenike se potiče da se, uz osiguravanje poticajnog okruženja, uključe u inovacijske procese. Osigurava se sloboda djelovanja te stimulira preuzimanje rizika. Uvedeno je čuveno „Pravilo 15 posto“ koje se često navodi u literaturi, a pojedine tvrtke ga pokušavaju primijeniti u svojim organizacijskim odnosima. Riječ je o pravilu koje dozvoljava zaposlenicima da 15 posto svoga radnog vremena posvete vlastitim projektima koji ne moraju biti sastavni dijelovi službene korporativne politike. Neki zaposlenici koriste i više od 15 posto radnog vremena za vlastita istraživanja a pojedini znatno manje ili ništa. 

 

 

Cijeli članak pročitaje u novom broju časopisa Direktor, broj 1/2, siječanj/veljača 2012.
Autor: mr. sc. Marinko Kovačić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox