Interni marketing

13/08/2019

U današnjem svijetu zadržavanje i privlačenje novog korisnika u kompaniji od iznimne je važnosti. Zadaća internog marketinga je zadržavanje najboljih zaposlenika uz pravilni odabir, edukaciju i njihovu motivaciju kako bi isti na najbolji način obavili dodijeljene poslove. Stoga osim na eksterni marketing kompanije trebaju svoj fokus djelovanja usmjeriti i na vlastite zaposlenike tj. započeti u što kraćem periodu, i sa što većim intenzitetom provoditi aktivnosti internog marketinga.


Unutar internog marketing zaposlenici se međusobno tretiraju kao korisnici i kao potrošači, tj. svaki zaposlenik se od drugog zaposlenika koji mu nešto nudi tretira kao kupac. Interno i eksterno tržište se utoliko razlikuje jer zaposlenici imaju mogućnost izbora posla, dok eksterni potrošači biraju između ponude brojnih ponuđača usluge. U svrhu zadovoljavanju potreba, želja, i stavova zaposlenika potrebno je da poduzeće izvrši istraživanje internog tržišta. Istraživanjem poduzeće saznaje da li su zaposlenici zadovoljni plaćom, međusobnim odnosom između managera i zaposlenika, da li žele nešto promijeniti u uvjetima u kojima obavljaju posao i slično. Najčešće nezadovoljstvo zaposlenika proizlazi iz prevelikog stresa i preopterećenosti poslom, visinom plaće, nesigurnim poslom, lošom atmosferom, lošim statusom u poduzeću i itd.

Segmentacijom internog tržišta vrši se odabir zaposlenika koji im najviše odgovaraju te koji bi bili najbolji u izvršenju postavljenih specifičnih zadataka, tako bi neki zaposlenici radili samo prvu smjenu, neki očekuju da budu slobodni subotom i nedjeljom kao i praznicima i slično.. Na primjer, neka uslužna poduzeća prije će zaposliti osobu koja pristaje na rad u dvije smjene i koja je voljna raditi vikendom nego osobu koja se ograničila radnim vremenom. Segmentacija tržišta vrši se i prema dobi zaposlenika, bračnom statusu, obrazovanju, veličini obitelji i blizini stanovanja mjestu zaposlenja.

Bitno je izabrati i zadržati kvalitetnog zaposlenika jer njegov gubitak istiskuje poduzeću određene nove troškove. Troškovi zapošljavanja (vrijeme traženje zaposlenika, obuka) novog zaposlenika su u pravilu pet puta veći nego da je poduzeće zadržalo zaposlenika. U nekim poslovnim sustavima zaposlenike o njihovim željama, potrebama i problemima se ispituje pomoću anonimnih anketa ili PR-ova (Public Relations). Jedan od načina iznošenja i rješavanje problema može biti na sastancima koje organiziraju manageri i/ili uprava sa zaposlenicima. Ako zaposlenici osjećaju da uprava brine o njima i o njihovim potrebama, biti će zadovoljni i uložiti će napore kako bi zadovoljili potrebe i želje potrošača na eksternom tržištu. Iz toga se ponovo vidi kako su interni i eksterni marketing usko vezani.

 

Autor teksta: Sanda Špac
Izvor: Poslovni savjetnik br. 128
Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox