Istraživanje: Rade li poduzetnice u Hrvatskoj previše, a zarađuju premalo

25/05/2022

Što poduzetnice potiče i sprečava da postanu uspješne? Koliko rade i jesu li postigle ono zbog čega su i pokretale svoj biznis – više vremena, više zadovoljstva i više profita? To su pitanja koja su nagnale Marinu Kolar, poduzetnicu i stručnjakinju za razvoj uspješnih biznisa da provede istraživanje potreba poduzetnica u Hrvatskoj.

U svom radu s poduzetnicama, kaže, primjetila je uzorke koji se ponavljaju - iste prepreke, izazove i probleme u poslovanju, odbojnost prema prodaji i samopromociji, previše rada za premalu zaradu i stalno plesanje na rubu burnouta. Inače, u Hrvatskoj je udio žena u vlasničkim strukturama biznisa samo 31,7% („Analiza udjela žena poduzetnica u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava“, FINA, 2020.). Nisku razinu samozapošljavanja i poduzetničke aktivnosti kod žena prate problemi niske financijske pismenosti, nedostatak poslovnih vještina i ograničen pristup financijskim izvorima, kaže izvještaj Svjetske banke.

U istraživanju “Analiza potreba poduzetnica” koje je provela sudjelovale su male poduzetnice koje aktivno traže rješenja za unaprjeđenje svog biznisa i prate njen rad online, a ispitala je njihovu poslovnu stvarnost, izazove, želje, ciljeve i osjećaj uspješnosti, kako bi provjerila je li to stvarno istina.

S nama je podijelila dio rezultata za koje vjeruje da će biti korisni i ostalim dionicima koji pokušavaju pozitivno utjecati na osnaživanje ženskog poduzetništva.

U online istraživanju “Analiza potreba poduzetnica, Marina Kolar & Konekta” sudjelovalo je 344 ispitanika. (Statističku analizu je početkom 2022. napravila Tena Kovač, mag. psych.). Više od polovice ispitanica u dobnoj su skupini između 35 do 45 godina života (51,2%). Sudionice poduzetnice su uglavnom visokoobrazovane (62,3%), žive u gradu (70,3%) i rade od kuće (67%). 54,8% ih je vlasnica obrta, 31,7% su vlasnice d.o-o/j.d.o.o., a ostatak su OPG-a, kućne radinosti, freelanceri i sl.

Poduzetnice su, ispitanice u ovom istraživanju, pokretale svoje biznise zbog 4 glavna razloga.

Htjele su biti (1) same svoj šef i same donositi odluke; (2) fleksibilno radno vrijeme; (3) promjenu na poslovnom i životnom području; (4) mogućnost da zarade više.

No, istraživanje je pokazalo kako nakon pokretanja biznisa poduzetnice svoje sjajne ideje ne uspjevaju u dovoljnoj mjeri pretvoriti u biznise od kojih mogu dobro, neopterećeno i zadovoljno živjeti. Vlasnice biznisa htjele su pokretanjem svog biznisa više vremena za sebe i svoju obitelj, ali rezultati su pokazali da većina nije uspjela ostvariti ovu želju.

U 72 % slučaja poduzetnice su jedine zaposlenice svojih biznisa, što znači da istovremeno rade cijeli spektar različitih poslova (svoje djelatnosti, izradu proizvoda/pružanje usluga, administraciju, marketing, prodaju...)

Svaka druga poduzetnica (50,7%) radi više od 8 sati na dan, a čak 40,7% kaže da su im njihovi radni zadaci i posao često važniji od njihove osobne dobrobiti koju zanemaruju.

Vlasnice biznisa htjele su pokretanjem svog biznisa financijski ostvariti /više profita, no rezultati su bili porazni i na ovom području.

Svaka druga ispitanica, vlasnica biznisa, (50,9 %) u 2021. godini imala prihode manje od 100.000kn, a čak 84,6% navodi kako u svom biznisu treba više profita.

Vlasnice biznisa htjele su pokretanjem svog biznisa samoostvarenje, zadovoljstvo i slobodu.

Realnost? Samo 3,7% ispitanica (poduzetnica) u potpunosti je zadovoljno svojim poslovnim uspjehom i količinom profita, zadovoljstva i vremena.

Kad to sumiramo, ispada da ispitanice poduzetnice rade više od 8 sati na dan, rade posao opsega za nekoliko ljudi/radnih mjesta, zbog posla često zanemaruju vlastitu dobrobit (što ih vodi u burnout), a “glavne nagrade” (adekvatne materijalne kompenzacije) – nema.

U jednoj prosječnoj računici dobivenih podataka (npr 10 sati rada na dan i 70.000 kn/god), dolazimo do poraznog izračuna da barem polovica poduzetnica radi za satnicu manju od minimalne studentske satnice, što je i tužno i poražavajuće u isto vrijeme.

Da bi izgradile uspješnije biznise gdje će raditi sa svojim idealnim klijentima, prodavati po adekvatnoj cijeni i biti dobro pozicionirane na tržištu, poduzetnicama nedostaje ključnih poslovnih kompetencija poput prodajnih vještina, brendiranja i efikasnih alata za razvoj uspješnih biznisa.

Više od polovice ispitanica (51,1%) smatra da je za brži napredak važno imati dobrog mentora koji im može maknuti suvišne zavoje na putu do uspjeha. Mentorske programe navode kao modele koji su im najviše pomogli u njihovom poslovanju, ali u iste najmanje ulažu i najmanje koriste. 

Najčešće biraju besplatne edukacijske programe na društvenim mrežama i Internetu, s kojima i ne postižu rezultate koje bi htjele.

Što je rješenje za izgradnju uspješnih biznisa u kojima možemo imati dovoljno profita, vremena i zadovoljstva?

Činjenica je da poduzetnice u Hrvatskoj imaju dobre ideje i dobro rade svoju djelatnost.

Žele dostojanstveno živjeti od svog rada, biti vidljive i uspješno poslovati, no najčešće ih u tome sprečava manjak kompetencija u prodaji, otpor i nelagoda kod samopromocije, fokus na svoju djelatnost i operativne aktivnosti (umjesto na razvoj biznisa), raspršenost na previše ideja, manjak hrabrosti, a ne pomaže ni nedostatno vrijeme (i trud) koje ulažu u razvoj i rast svojih biznisa.

Velik broj ispitanica svjestan je svoje nesigurnosti, raspršenosti i nedostatka kapitala i/ili kompetencija, ali još uvijek premali broj njih odluči fokusirano i usmjereno djelovati.

Bez toga promjena se neće desiti, jer izgraditi uspješan i profitabilan biznis zahtjeva puno više od toga da dobro radimo samo svoju djelatnost i da se bavimo „sitnicama“ cijele dane.

Potrebno je uložiti vrijeme i trud u realizaciju velikih ciljeva, educirati se i/ili naći dobre mentore, učiti prodaju, umrežavati se i ponajprije znati da je itekako moguće i u Hrvatskoj izgraditi svoj uspješan biznis.

Kroz svoje edukacije i Akademiju “Izgradi uspješan biznis” svakodnevno svjedočim brzim i korjenitim transformacijama malih biznisa i poduzetnica koje uspijevaju stvoriti uspješne biznise po uzoru na one o kojima su maštale kad su ih otvarale.

U kojem dijelu statistike ćemo biti, onoj uspješnoj ili neuspješnoj, bez obzira na vanjske okolnosti, to još uvijek uvelike ovisi o nama i odlukama koje donosimo. Ne postoji prepreka zbog koje male poduzetnice od svog biznisa ne bi mogle stvoriti biznis u kojem radimo sa svojim idealnim klijentima i imamo dovoljno profita, zadovoljstva i vremena – ako to stvarno želimo i odlučimo postići, a onda naravno krenemo u akciju.” – rekla je Marina Kolar.

 

(PS/SM)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox