Istraživanje tvrtke Vertiv predviđa utrostručavanje edge lokacija do 2025.

05/07/2019

Svjetski lider u području telekom i IT infrastrukture – Vertiv, posljednjih je pet godina provodilo globalno istraživanje «Podatkovni centar; Istraživanje mogućnosti 2025» koje u svojoj trenutnom nadopunjenom izdanju naziva «Podatkovni centar 2025.: Bliže Edgeu» donosi nove zaključke koji ukazuju na veliku razliku unutar stanja industrije u kratkom vremenoskom razmaku. Istraživanje je uključivalo više od 800 IT profesionalaca i predstavlja novu viziju podatkovnog centara budućnosti.


Migracijom na edge tehnologiju mijenja se i način na koji današnji predvodnici u industriji razmišljaju o podatkovnom centru sa širokim ekosustavom koji se sastoji od mnogih vrsta postrojenja i sve  se više oslanja na edge mrežu. Edge je tehnologija primjene značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama, odnosno na poziciji same bazne stanice Od svih ispitanika koji imaju edge lokacije danas ili se očekuje da će imati edge lokacije u 2025. g., više od polovice (53 %) očekuje da će se broj edge lokacija narasti za najmanje 100 %, a njih 20 % očekuje rast od 400 % ili više. Sveukupno, ispitanici istraživanja očekuju da će ukupan broj edge computing lokacija porasti za 226 % od danas do 2025.

Tijekom izvornog istraživanja iz 2014. edge je priznat kao rastući trend, ali je samo četiri puta spomenut u izvješću od 19. stranica. Pažnja industrije u to je vrijeme bila čvrsto usredotočena na hibridne arhitekture koje balansiraju resurse poduzeća, clouda i kolokacije. Čak i u industriji koja se rutinski kreće i mijenja brzinom svjetlosti, rast edgea i dramatičan utjecaj koji će imati na podatkovni centar zapanjujući su.

„U samo pet kratkih godina uvidjeli smo pojavljivanje potpuno novog segmenta ekosustava, potaknutog potrebom za smještanje obrade podataka bliže korisniku”, rekao je Rob Johnson, izvršni direktor tvrtke Vertiv. „Ta nova distribucijska mreža oslanja se na kritičnu misiju edgea koji je značajno promijenio način na koji razmišljamo o podatkovnom centru.”

„Predviđanja o tehnološkim promjenama više od dvije ili tri godine unaprijed vrlo su izazovna, ali ovo je istraživanje u skladu s vizijom neprekidno promjenjivog i nevjerojatno dinamičnog tržišta koje se otvara pred našim očima”, kaže Giordano Albertazzi, predsjednik Vertiva u Europi, Bliskom istoku i Africi. „Posebice su procjene za budući rast u edge computingu dosljedne s predviđenim rastom u umjetnoj inteligenciji (AI), Internetu stvari (IoT) i drugim aplikacijama koje ovise o latenciji i širini pojasa. Izazov će biti, osobito zbog nedostatka osoblja u podatkovnom centru učinkovito i efikasno upravljanje svim tim novim infrastrukturama. Upravljanje na daljinu i pristupi poput lights-out automatizacije sustava podatkovnih centara igrat će sve važniju ulogu.”

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 800 stručnjaka dalo je i još i sljedeće rezultate:

  • Za razliku od 2014. godine, sudionici imaju manja očekivanja od izvora solarne energije i energije vjetra za napajanje podatkovnog centra   Tada su predvidjeli su da će približno 34 % napajanja podatkovnog centra dolaziti iz tih izvora do 2025. Sada je očekivanje 21 % – i dalje optimistično, ali opreznije s obzirom na vremenski period.
  • Globalno, 16 % sudionika očekuje da će biti u mirovini do 2025. što dodatno povećava već problematičan nedostatak talenata. U SAD-u je ta brojka alarmantnih 33 %.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox