Ja poduzetnik i moji ljudi

14/06/2012

Ako odlučite biti poduzetnik, a time i vođa, budite spremni drugim ljudima ponekad nanijeti bol. Cilj vam je ljude na odgovarajući način dovesti na put koji vi želite. Dakle, biti poduzetnik nije lako i to morate svjesno odlučiti. Vaše osobne vrline postat će vrline vaše tvrtke.

Svatko ima šefa/zaposlenika kakvog zaslužuje

Koristite mozak svojih djelatnika – svaki vođa dobije djelatnike kakve zaslužuje, a isto tako svaki djelatnik ima onakvog šefa kakvog izabere ili kakvog zaslužuje. Ne navikavajte ljude na to da vi razmišljate za njih, nego da oni sami razmišljaju te da kreirate sustav koji će ljude motivirati da još više razmišljaju, da optimiziraju vaše proizvodne procese i da to, naravno, bude adekvatno nagrađeno.

Ako vaš djelatnik pogriješi, imajte na umu da nije isto je li mu to prva ili druga greška ili greška koja se konstantno ponavlja – ovdje govorimo o greškama koje se ponekad jednostavno dogode. U tom kontekstu je bitno, ukoliko je riječ o dobrom djelatniku koji vas nikada nije razočarao i želite nastaviti suradnju s njim, da mu u prvom koraku date do znanja da stojite uz njega, da razumijete što se dogodilo i da znate da taj lapsus nije napravljen namjerno te da neće snositi posljedice zbog toga. Isto tako, već u drugom koraku morate mu dati mogućnost da tu svoju grešku sam ispravi.

Bilo to poslije radnog vremena ili na neki drugi način – u svakom slučaju on će se jako dobro osjećati ako to što je napravio sam opet dovede u stanje kakvo bi trebalo biti. Upravo takve situacije su prilika da vaši ljudi dobiju novu energiju i novu dozu hrabrosti, a hrabrost je jedna od presudnih komponenti da bi čovjek bio sretan i da bi rastao i razvijao se u pozitivnom smjeru u onom što čini.

Ako imate djelatnika koji je nekoliko puta skrenuo s puta kojim vi želite da vaše poduzeće ide, morate, nakon upozorenja koja se toleriraju jedan ili dva puta, uvesti takve mjere koje će ga dovesti na pravi put. Ako vam to ne uspije u prvom pokušaju, za svaki sljedeći je prekasno i morate povući crtu i učiniti što se mora. To će biti primjer drugima.

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Poslovni savjetnik, broj 86, lipanj 2012.
Autor: mr. Dragomir Gabrić, poduzetnik i poslovni savjetnik

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox