Je li planiranje u vašoj organizaciji (ne)fleksibilno?

10/07/2017

Dobre  namjere  ne  idu  na  ruku  stvaranju  otporne  organizacije. Dugoročni poslovni planovi, planovi u slučaju nesreća, planovi za hitne intervencije itd. samostalni su dokumenti koji mogu obično  odražavati dobre namjere - bilo kad sadrže regulativu ili kad se odnose na upravljanje. Živimo u  kompleksnom i međuovisnom svijetu. Kompleksni su sustavi puni međusobno zavisnih veza koje je teško detektirati. A rezultat je nelinearnost, odnosno neravnomjerna reakcija na događaje, osobito na one slučajne i nepredvidive.

Vjerojatnost da će se dogoditi neka rijetka pojava jednostavno je nemoguće izračunati. Model izračuna pogrešaka raste kad je riječ o maloj vjerojatnosti. Što je događaj rjeđi, to ga je teže obraditi; i samim time manje znamo o učestalosti njegova pojavljivanja.

Teza o pet pitanja

Postavio sam pet pitanja koje možete iskoristiti kako biste procijenili je li planiranje u vašoj organizaciji nefleksibilno:

• Jesu li planovi u vašoj organizaciji zaključani u tzv. sef izvrsnosti?

• Jesu li pokretanje i implementacijaplanova pojedinačni i nekoordinirani?

• Suočava li se vaša organizacija sa suštinskim problemima preživljavanja svaki puta kada na nju    djeluje nekakav nepredviđeni događaj?

• Sadrži li plan u svojoj osnovi analizu worst case scenario?

• Odražava li plan strategiju, ciljeve i stremljenja organizacije?

(PS/Z.R.)

 

Naslov članka: Je li planiranje u vašoj organizaciji (ne)fleksibilno?

Autor: Geary W. Sikich

Izvor: Poslovni savjetnik br. 137 str. 46.- 47.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox