Kad voditelju konačno postane lakše?

12/02/2018

Neki ljudi jednostavno nisu dorasli novim ulogama koje Uprave postavljaju pred njih jer baš kada svladaju poziciju koju su netom preuzeli i uhodali se, dolazi do novog unaprjeđenja i ponovnog 'učenja'.


Kada dolazi ta faza, i da li uopće dolazi, ovisi najviše o vama. Ne volim na ovako malom prostoru spominjati teorije, ali vaše pitanje naprosto žudi za pozivanjem Csíkszentmihályija. Mihály Csíkszentmihály, profesor psihologije i managementa, postavio je teoriju toka (flow) kao idealnog razvoja, u kojem usklađeno rastu izazovi posla i kompetencije.

Uslijed promjena u tvrtki i reorganizacija neki se prisjećaju s nostalgijom vremena kada se sve radilo s lakoćom i bez stresa...

Razvoj kompetencija obično ide kontinuirano, a izazovi posla se najčešće mijenjaju skokovito: dodatnim zadacima, napredovanjem u hijerarhiji ili promjenama u okruženju. Stoga je normalno da ta dva aspekta nisu idealno usklađena i da nam je na poslu u nekim fazama zahtjevno i stresno, a u nekim fazama ležernije ili čak lagano dosadno. To je sve u redu ukoliko razlike nisu prevelike i predugo traju. Ponekad nam može odgovarati da nas izazovi zahtjevnijeg posla motiviraju i potaknu na ubrzani razvoj, a ponekad nam može odgovarati i faza odmora u kojoj sve radimo s lakoćom, bez straha od mogućih grešaka, prekoračenja rokova ili rada vikendom koji frustrira obitelj.

Rast ide individualnom brzinom, a može se i zaustaviti. U vašem slučaju je napredovanje išlo prilično brzo i kontinuirano. Dva napredovanja u hijerarhiji, promjene i reorganizacija u 5 godina znače da ste se vjerojatno stalno nalazili u području stresa i frustracija.

Autor: Davorin Belamarić
Izvor: Poslovni savjetnik

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox