Kako napredovati u hijerarhiji?

06/03/2017

Od dana kad se zaposlimo pa do dana kad odlazimo u mirovinu, jedan od motiva koji nas najjače inspirira na svakodnevne radne napore i mukotrpno ulaganje energije u posao jest nada da ćemo napredovati, postajati važniji za organizaciju i obavljati odgovornije zadatke, jednom riječju da ćemo biti unaprijeđeni. Penjanje hijerarhijom zanimljiv je proces koji bi svaki šef (ili potencijalni šef) morao detaljnije upoznati.

Ludwigu XIV pripisuje se izreka: „Kad nekoga promovirate, dobili ste sto nezadovoljnika i jednog nezahvalnika.“ Noviji aforizam poučava vođu da mora biti pristojan i korektan prema ljudima pokraj kojih se penje stepenicama organizacijske hijerarhije, jer će kraj svih njih morati opet proći kad bude padao. Jack Welch je tvrdio da su hijerarhije suštinski pogrešne iz jednostavnog razloga: glavom si okrenut šefu, a stražnjicom klijentu. Dakle, želiš li se svidjeti nadređenome, nećeš biti motiviran da se istodobno svidiš klijentu. Sun Tzu nudi daleko suptilniji komentar o krutosti organizacijskih struktura kad kaže: Unutarnje stanje bezobličnog je nedokučivo, dočim je kod onih koji su usvojili specifične forme očito. Nedokučiv pobjeđuje, predvidljiv gubi.“ Koliko puta ste se čudili nekompetentnim ljudima na visokim pozicijama u poduzećima, upravi, športskim organizacijama ili političkim strankama?

Kako su se uopće popeli tako visoko?  Moj  poznanik kaže da bi Hrvatska bila zemlja iz bajke kad bi preko noći sve nesposobne na pozicijama  zamijenili  sposobni. Pitate li ga gdje pronaći te sposobne, on će lakonski reći: „Bilo gdje u hijerarhiji. Najgore smeće je uvijek na vrhu!“

(PS/Z.R.)

 

Naslov članka: Motivacija zaposlenika: Kako napredovati  u hijerarhiji?

Autor: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 98 str.16.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox