Kakva nas budućnost čeka

01/03/2016

Duhovita definicija opisuje vođu kao prodavača nade. U vremenima pesimizma i crnila, šefovi moraju znati proizvesti nadu u budućnost. Naime, većinu naših akcija pokreću stvari kojima se nadamo, kojima težimo i koje očekujemo. Kakva nas budućnost čeka?

Pokušajmo ju gledati na dva načina, kao prvo, bit ćemo optimisti i izbaciti iz priče „crne“ scenarije. Kao drugo, gledat ćemo na budućnost očima generacija koje dolaze. Prije svega zato što nikad u ljudskoj povijesti mladi, koji tek stupaju na poslovnu i političku scenu, nisu imali više znanja o temeljnim tehnologijama današnjice od generacija koje danas još drže kormilo u svojim rukama. 

Peter Drucker je rekao da ne možemo upravljati promjenama, moramo biti ispred njih. Zato je zadatak svakog šefa shvatiti svijet nadolazeće mladosti jer ona čini tu budućnost koja je već počela. Ta je budućnost izvor novih poslovnih šansi, a sastoji se iz niza malih „svjetova“ koji zajedno čine cjelinu:

Cool svijet – Današnji mladi i generacija njihovih roditelja slabo se razumiju. Njihovi su svjetovi možda isti, ali su viđeni različito. Pitate li mlade zašto su kupili baš taj mobitel, zašto sjede u baš tom kafiću, zašto koriste baš tu tehno logiju, druže se baš s tim ljudima i slušaju baš tu glazbu, odgovorit će da je to „cool“. Svi proizvodi, usluge i tehnologija za te mlade moraju biti „cool“ ili neće proći na tržištu.

(PS/Z.R.)

 

Naslov članka: Kakva nas budućnost čeka 

Autor: Velimir Srića 

Izvor: Poslovni savjetnik br.126 str.10-11.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox