KONČAR: Izvoz prvi put nadmašio plasman na domaćem tržištu

21/12/2010

 Prvi put u povijesti grupe KONČAR, izvoz je veći od plasmana na domaćem tržištu. U ukupnoj realizaciji proizvoda i usluga u 2010. godini izvoz je sudjelovao sa 54%. Ukupna njegova vrijednost premašuje 1,3 milijardi kuna ili 180 milijuna eura.  KONČAR izvozi u više od 60 zemalja svijeta i to u najvećem dijelu na tržište Europske unije.

 

Posebno valja istaknuti da najveći dio izvoza čine proizvodi visoke tehničko-tehnološke složenosti: transformatori, generatori, trafostanice, niskopodni vlakovi, tiristorizirane lokomotive,  što KONČAR ozbiljno razlikuje od drugih domaćih proizvođača i povoljno utječe na strukturu ukupnog hrvatskog izvoza.
KONČAR se javlja i kao nositelj konzorcijskih poslova na izgradnji kompletnih postrojenja (HE Mostarsko blato) ili na izgradnji kompletnih složenih proizvoda (niskopodni tramvaj i niskopodni vlak).

Kod usluga, prije svega montažnih, valja spomenuti radove na CERN-u, u Nizozemskoj, zatim u sklopu Phare programa postavljanje sustava za nadzor i upravljanje civilnim pomorskim prometom u RH.

Procjenjuje se da će grupa KONČAR u 2010. godini ostvariti pozitivan financijski rezultat.  Ukupni prihodi procjenjuju se u iznosu od 2,7 milijardi kuna što je na nivou plana za 2010. godinu. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox