Končar za Vip: Eko stanica na sunce, vjetar i vodik

29/06/2011

Inženjeri su Končara predstavili prvu ekološku baznu stanicu na svijetu, koja za proizvodnju energije koristi sunce, vjetar i vodik. Telekomunikacijski je operater, Vipnet, naručio tri ovakve bazne stanice, a prva je već puštena u pogon u istočnoj Slavoniji, piše Večernji list.

 

Glavna odlika ovog sustava je raspoloživost energije 99,9 posto. To se inače ne bi moglo postići samo energijom sunca i vjetra. Predsjednik je uprave Končar-Instituta za elektrotehniku, Stjepan Car, kazao kako se za izvor koristi isključivo obnovljiva energija, dok se akumuliranje radi preko baterije i dodatnom proizvodnjom iz vodika.

U projekt je uloženo 10 milijuna kuna, a Vipnet je bazne stanice dobio po ''komercijalnoj cijeni''. S obzirom na inovaciju u tehnologija koja se ne koristi nigdje u svijetu, iduće se godine planira izaći na vanjska tržišta.

Predsjednik je uprave Vipneta, Mladen Pejković, kazao kako su upravo obnovljivi izvori važna komponenta održivog razvoja i u telekomunikacijama, a ovo rješenje nudi pravi omjer energetske učinkovitosti i poslovne efikasnosti. (SJ)

 

Izvor: Večernji list, izdanje 29.6.2011.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox