Konkurentnost i disruptivna tržišta

27/11/2019

Hrvatska je na 77. mjestu od 140 zemalja u Globalnom izvješću o konkurentnosti (GCI) 2015./2016. i ne bilježi nikakve značajne promjene od 2008. Ovo su vrlo tužni rezultati jer Hrvatska ima mnogo potencijala, no oni su još neiskorišteni.


GCI izvješće je godišnja procjena na osnovu 136 čimbenika koji vode produktivnosti i napretku. GCI izvješće nalazi usku povezanost između konkurentnosti i ekonomske sposobnosti da se njeguju, privlače, daje prednost i potiču talenti. Sve se najviše rangirane zemlje dobro snalaze u ovome. No u mnogim zemljama premalo ljudi ima pristup visoko kvalitetnom obrazovanju i obuci, a tržišta rada nisu dovoljno fleksibilna. U Izvješću se navode najproblematičniji faktori koji otežavaju poslovanje u Hrvatskoj:
•neučinkovita birokracija
•nestabilna politika
•zamršeni porezi
•restriktivni zakon o radu
•neodgovarajuća radna snaga
•korupcija
•slab moral radne snage.

Neuspjeh u provođenju dugoročnih strukturalnih reformi koje bi povećale produktivnost i oslobodile prostor za poduzetničku klimu šteti mogućnostima ekonomije da poboljša standard života, riješi kontinuirani problem visoke nezaposlenosti i da stvori odgovarajuću fleksibilnost za buduće ekonomske krize. (izvor: http://reports.weforum. org/global-competitiveness-report-2015-2016/) Prednost ima ljudski faktor
Bit ekonomske konkurentnosti jest njezina sposobnost da dade prednost talentu.
Veliki broj nezaposlenih veliko je opterećenje za društvo, te uzrokuje ne samo još manje potražnju i investicije, već i gubljenje vještina kod velikog djela radne snage, kao i
rastuće nezadovoljstvo. Ovo se još češće događa u godinama nakon krize, koje se podudaraju s bazičnim udaljavanjem od tradicionalne industrijske proizvodnje dok sektor informacija i komunikacija koji je u stalnom porastu generira posve nove industrije i disrupciju ostalih. Gospodarstva koja predvode talenti najbolje su osposobljena za prilagodbu promjenama koje je uvela ova tehnička revolucija te spremna da iskoriste dobrobiti iste. Pomagalo za sve zainteresirane strane Za porast oporavka u zakonski nereguliranim područjima nužno je prepoznati potrebu za zajedničkom procjenom i razumjeti buduća ishodišta konkurentnosti. Ovo Izvješće pruža informacije i poticaj budućim kreatorima politike, poslovnim ljudima običnim građanima kako bi stvorili zajedničku dugoročnu viziju. Konkurentnost je složen i često dugotrajan proces koji zahtjeva komplicirana pregovaranja, pažljiv slijed reforma, kao i prostor za kalibriranje u promijenjenim okolnostima. Da bi se usmjerio kurs prema većoj konkurentnosti, nužno je da se tomu posvete te da cijelo vrijeme taj proces nadgledaju sve zainteresirane strane. Neće biti nikakvog napretka ne budu li u to uključene sve zainteresirane strane.
Inovacija i disrupcija
Disruptivna inovacija diljem svijeta zauzima prvo mjesto u agendama 80% izvršnih direktora i top managera.
U mnogim gospodarstvima vidimo da dobra kvaliteta, vrhunska usluga i održivost

Autor teksta:John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 133

Ostatak teksta možete vidjeti klikom na PDF ikonu 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox