Kosor u intervjuu za Reuters: HDZ treba dobiti priznanje

17/11/2011

Hrvatska će ustrajati na fiskalnoj konsolidaciji i reformama za poboljšanje poslovne klime i poticanje gospodarskog rasta nakon prosinačkih paralmentarnih izbora, izjavila je premijerka Jadranka Kosor u intervjuu za britansku novinsku agenciju Reuters.

Agencija napominje kako Kosor nastoji izboriti treći uzastopni četvorogodišnji mandat za HDZ na izborima 4. prosinca, ali da u anketama daleko zaostaje iza oporbene koalicije lijevog centra, sa slabim gospodarskim rastom i proračunskim deficitom koji ove godine iznosi gotovo 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) .

Naš plan je graditi na rezultatima koje smo postigli. Sada imamo blagi rast a naši ekonomski prioriteti su prepoloviti proračunski manjak do 2014. i nastaviti s uklanjanjem prepreka za povoljnu poslovnu klimu, rekla je Kosor za Reuters.

Želimo smanjiti fiskalni jaz smanjenjem potrošnje uz zaštitu socijalno osjetljivih skupina, te istodobno povećavati prihode kroz veći rast. Cilj je smanjiti jaz sa 4,9 posto ove godine na 1,8 posto BDP-a u 2014., kazala je Kosor.

Rast javnog duga

Reuters navodi da hrvatski javni dug raste i približava se razini od 60 posto BDP-a, što je po analitičarima, u kombinaciji sa slabim izgledima za rast, zabrinjavajuće.

Kosor je naglasila da je HDZ, za razliku od oporbe, predstavio nedvosmislen gospodarski program. Na primjer, mi kažemo da možemo sami odgovorno voditi našu fiskalnu i ekonomsku politiku, bez pomoći MMF-a, dok razni oporbeni čelnici šalju ambivalentne signale. Bojim se da oni možda imaju dva programa, jedan javni i jedan još uvijek neobjavljen, rekla je Kosor. 

Premijerka je u intervjuu kazala da HDZ treba dobiti priznanje jer nije štedio sebe u borbi protiv korupcije, te kako sljedeća vlada mora nastaviti s kampanjom, koju je EU obećao pozorno pratiti prije ulaska Hrvatske u članstvo.

Borba protiv korupcije također je ključ za bolju investicijsku klimu, rekla je Kosor. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox