Ljudožeder, vegetarijanac, lider

29/03/2012

Jeste li gledali film Ljudožder - vegetarijanac? Ako niste, svakako pogledajte. Film govori o uglednom zagrebačkom ginekologu, koji je cijenjen u svojoj okolini, napreduje u karijeri, ljubazan je, naizgled lijepih manira i uz sve to je i vegetarijanac. Međutim, to je samo jedno lice tog uglednog i cijenjenog liječnika.

Drugo lice prikazuje doktora koji redovito prima mito za pacijetice "preko reda" (što je za hrvatske uvjete normalna praksa i nitko se tome više i ne čudi), ima "kombinaciju" preko koje otima novac kladionicama, vrši nasilne abortuse nad prostitutkama koje rade za poznatog kriminalca, najbolji je prijatelj policajca koji je također na platnom spisku spomenutog kriminalca, drogira se, napreduje preko "leševa" svojih kolega, vrši "mobbing" nad podređenim ženama ne bi li dobio za uzvrat besplatan seks.

To me podsjetilo da postavim pitanje svima nama koji čitamo ovaj časopis, koliko lica imamo? Koliko uglednih, odlično plaćenih lidera u Hrvatskoj danas ima ova dva lica prikazana u filmu? Obično put do tog st(r)anja počinje malim, gotovo beznačajnim neetičnim odlukama. One nemaju velik društveni, ekonomski ili osobni značaj za vas niti za ostale oko vas. Međutim, ima nešto što jest značajno, a to je stvaranje modela ponašanja u budućnosti i sustava vrijednosti. Bivši premijer nije počeo uzimati veliki novac odjednom. Počeo je vjerojatno primati male darove za dogovoren posao. Kvalitetni satovi, skupocjene olovke, daleka putovanja, lijepa krstarenja, slike poznatih majstora slikara, arhivske boce vina, sve su to predivne stvari koje kada dođu besplatno, imaju jaku zavodničku moć. Još ako znate da ste na toj poziciji samo nekoliko godina, svi su preduvjeti za popuštanje osigurani. 

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom časopisu Direktor, broj 3, ožujak 2012.
Autor: Alan Žepec

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox