Luksemburg zapošljava najviše, a Hrvatska i Mađarska najmanje menadžera

13/12/2011

Zapošljavanje na menadžerskim pozicijama u Hrvatskoj stagnira u odnosu na prošlu i prvi dio ove godine, pokazuje istraživanje agencije Antal International "Antal Global Snapshot" provedeno u studenom.

Istraživanje je pokazalo da 38 posto kompanija trenutno zapošljava, a isto toliko planira zapošljavati menadžere u sljedeća tri mjeseca. U procesu otpuštanja upravljačkog i stručnog kadra je 13 posto kompanija, a 15 posto očekuje da će to učiniti u sljedećem razdoblju.

Početkom godine 37 posto ispitanih kompanija zapošljavalo je, 38 posto planiralo zapošljavati, a 19 posto je smanjivalo broj zaposlenih na upravljačkim položajima.

U zemljama srednje i istočne Europe najviše razine zapošljavanja trenutno su u Rusiji i Češkoj. Uz Hrvatsku, Mađarska je i dalje najniža sa 39 posto kompanija koje traže menadžere.

Prema podacima Antala, udio kompanija na svjetskoj razini koje traže menadžere je 55 posto (u prvoj polovici godine 52 posto), a kompanija koje namjeravaju otpuštati zaposlene je 16 posto.

Azijsko-pacifička regija i dalje pokazuje najveću aktivnost u zapošljavanju. U Kini, na primjer, trenutno 67 posto, a u Indiji 72 posto kompanija zapošljava menadžere.

U zapadnoj Europi situacija na različitim tržištima značajno varira - od 69 posto u Luksemburgu, 48 posto u Velikoj Britaniji, do 27 posto u Španjolskoj. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox