Maras: Hrvatskom poduzetništvu ne nedostaje ideja, problem je manjak kapitalizacije

01/06/2012

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjem je otvaranju tradicionalnog 16. Savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu pozvao na stvaranje saveza za pokretanje gospodarstva i izlazak iz recesije.

Malo gospodarstvo je pokretač cjelokupnog gospodarstva i zato treba stvoriti povoljnu poduzetničku klimu u čemu trebaju sudjelovati vlada, socijalni partneri, lokalna samouprava, i gospodarstvenici u Savezu za pokretanje gospodarstva, izjavio je Maras na dvodnevnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, s temom "Malo gospodarstvo na korak do integracije u jedinstveno europsko tržište".

U nizu negativnih pokazatelja i loših vijesti posljednjih dana, raduje podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine prvi put nakon četiri godine broj otvorenih obrta veći za 300 od broja zatvorenih, navodi Maras.

Problem je manjak kapitalizacije

Hrvatskom poduzetništvu, po njegovim riječima, ne nedostaje ideja, o čemu govori više od 10 tisuća prijava za program Ministarstva poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls“, ali problem je manjak kapitalizacije jer samo 20 posto poduzeća zadovoljava kriterije banaka za dobivanje kredita. Stoga je Vlada spremna, kazao je Maras, podijeliti rizik s poduzetnicima, a to čini novim programima HBOR-a i jačanjem jamstvenog potencijala HAMAG-a.

U Hrvatskoj je, po riječima Ive Josipovića, još na djelu sumnjičavost prema poduzetnicima te manjak kulture poduzetništva i preuzimanja rizika. Na duge staze, to je moguće promijeniti, smatra predsjednik.

Za svog jučerašnjeg boravka u europskim institucijama u Bruxellesu vidio sam da samo nekoliko europskih zemalja ima besprijekornu ekonomiju. Hrvatska nije među najgorima, ali ni ne stoji baš dobro, navodi Josipović.

Čačić: Nitko ne preuzima odgovornost

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je da država ne smije bježati od odgovornosti i preuzimanja rizika u gospodarstvu. Trenutno nitko ne preuzima odgovornost, sve se odlučuje na razini ministra i premijera, što je užasno, kaže Čačić te poziva na promjenu takva ponašanja i preuzimanje odgovornosti za donošenje odluka.

Komentirajući pad BDP-a, kazao je kako je očito da su mediji i analitičari očajni što se nisu ostvarila njihova predviđanja o padu od 3 posto.

Objektivno, na rezultat u prvom kvartalu Vlada nije imala veći utjecaj, kaže Čačić. Očekuje pad i u drugom tromjesečju i to za otprilike 2 posto te stabilizaciju gospodarstva u trećem tromjesečju. U četvrtom, pak, tromjesečju Čačić ističe da će se vidjeti učinci vladinih mjera i politika, za koje vjeruje da će biti pozitivni. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox