Maras predstavio "Poduzetnički impuls 2013"

28/01/2013

Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2013. krenut će početkom velječe, pojednostavit će se i ubrzati procedura, osigurati jeftine izvore financiranja te usavršiti sustav potpora i olakšica koje će se odobravati kroz cijelu godinu, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na predstavljanju programa Poduzetnički impuls 2013. 

Ukupna sredstva za taj program poticanja poduzetništva i obrta u ovoj godini iznose 730,5 milijuna kuna i dvostruko su veća nego lani kada je Poduzetnički impuls bio težak 378,5 milijuna kuna. Prošle godine je Ministarstvo zaprimilo 11.213 zahtjeva za poticajima od kojih je odobreno 2.464, što je 55 posto manje nego godinu prije. No, prosječan iznos potpore porastao je na 68.685 kuna, što je čak 90 posto više nego u 2011. godini. Očekuje se da će se uz pomoć tih poticaja zaposliti oko 3.000 osoba.

Maras je kazao i kako se očekuje daljnje povećanje iznosa za poticaje, tako da će prosječna potpora ove godine iznositi više od 100.000 kuna. Poduzetnički impuls 2013. ima četiri glavna programska područja - sustav potpora, financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta, EU projekti te institucionalna podrška. 

 Za sustav potpora s mjerama izdvojit će se 187 milijuna kuna, a predviđene su četiri mjere. Za razvoj mikropoduzetništva i obrta izdvojit će se 26 milijuna kuna, za jačanje konkurentnosti poduzetnika 93 milijuna kuna, za razvoj infrastrukture 51,3 milijuna kuna i za obrazovanje za poduzetništvo i jačanje tradicijskih obrta 16,2 milijuna kuna. Za područje financiranja malog i srednje poduzetništva predviđeno je 461,5 milijuna kuna, najviše za povećanje ulaganja kroz fondove gospodarske suradnje 380 milijuna kuna. Za područje EU programi i projekti namijenjeno je 76,2 milijuna, a za institucionalnu podršku malom i srednjem poduzetništvu 5,9 milijuna kuna.

Najznačajnija promjena u ovogodišnjem Impulsu su jednostavnije procedure, jer će, kako je pojasnio Maras, poduzetnik u roku od deset dana saznati može li sudjelovati na natječaju, dok će u roku od 30 dana dobiti obavijest da li je dobio potporu ili ne. Smanjit će se broj odobrenih projekata, no iznos potpora bit će veći, kazao je Maras. U slučaju da se projekt ne realizira kako je očekivano Ministarstvo može u bilo kojem trenutku aktivirati zadužnicu i ostale instrumente osiguranja i vratiti novac u proračun. Istaknuto je i kako se 2013. koristi kao prijelazno razdoblje za prilagodbu na očekivane procedure za financiranje iz strukturnih instrumenata koji će poduzetnicima postati dostupni 2014. Maras je ponovio kako je cilj da se sav uloženi novac u roku tri godine vrati u državni proračun kroz nove investicije, uplaćene poreze i doprinose. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox