Marasov ambiciozan plan: Do kraja 2013. otvorit ćemo 50.000 radnih mjesta

25/01/2012

Otvaranje 50 tisuća novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu, sedam tisuća novih poduzeća i 13 tisuća obrta do kraja 2013. godine ciljevi su Ministarstva poduzetništva i obrta, rekao je ministar Gordan Maras na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako je plan poticanja poduzetništva za ovu godinu vrijedan 300 milijuna kuna, a javni pozivi za 18 mjera objavit će se od ožujka do lipnja.

Mjere operativnog plana u narednom razdoblju obuhvaćaju i porezno rasterećenje poduzetnika, odnosno nultu stopa poreza na dobit za reinvestiranje, oslobađanje plaćanja doprinosa na plaću prve dvije godine za svako novo radno mjesto, povećanje iznosa za ulazak u sustav PDV-a na 230 tisuća kuna te diferenciranu, nižu stopu PDV-a za pojedine djelatnosti kao što su ugostiteljstvo i turizam. Ministar nije želio otkriti kolika bi bila ta niža stopa PDV-a i kada bi se trebala početi primjenjivati.

Krediti za malo i srednje poduzetništvo

Planira se i model kreditiranja za malo i srednje poduzetništvo preko HBOR-a po kojem bi mogli računati na kamate do 3 posto godišnje, a već početkom veljače bit će potpisan sporazum Europske investicijske banke i HBOR-a koji će osigurati 250 milijuna eura za tu namjenu.

Mjerama se planira olakšati osnivanje novih poduzeća i ubrzati realizaciju investicija (osobni menadžer u ministarstvu za svaki projekt iznad 20 milijuna kuna), poticati sudjelovanja malih i srednjih poduzetnika u poslovima javne nabave i javno privatnog partnerstva (on-line nabava, direktna plaćanja dobavljača u nabavi) itd.

Plan poticanja poduzetništva za 2012. (Poduzetnički impuls) predviđa poticaje za više od 1.000 poduzetnika i obrtnika, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu za 50 novih investicija u vrijednosti 500 milijuna kuna te edukacija za više od tri tisuće poduzetnika i obrtnika.

Osnivanje regionalnog centra za poduzetništvo

Važnim je istaknuo i pružanje podrške poduzetnicima u realizaciji njihovih projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova.

U planu je i projekt osnivanja regionalnog centra za razvoj poduzetništva, vrijedan 30 milijuna eura, čija će se izgradnja financirati iz strukturnih fondova. Predviđena lokacija za projekt je kampus Borongaj, izrada tehničke dokumentacije financira se sa 1,6 milijuna eura iz financijskog instrumenta Western Balkans Investment Framevork, a predviđeno je da projekt bude gotov 1. siječnja 2015.

Maras je najavio i osnivanje agencije za poduzetništvo, investicije i konkurentnost (APIK), u suradnji s ministarstvima gospodarstva, regionalnog razvoja i fondova EU i znanosti, obrazovanja i sporta. Bavila bi se ciljanim privlačenjem investitora za ulaganje u proizvodne sektore sa dodanom vrijednošću i izvoznim potencijalima. (Hina/jk) 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox