Marija Komerički poduzetnica godine

18/05/2012

Iako poduzetnice igraju sve važniju ulogu u hrvatskom gospodarstvu, društvo još uvijek nije učinilo dovoljno kako bi im pomoglo i olakšalo usklađivanje obiteljskih obveza s poslom, rečeno je na današnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Od ukupnog broja hrvatskih poduzetnika trenutno je 23 posto žena samo u trgovačkim društvima, a ako se pridoda obrt ima ih više od 30 posto, istaknula je predsjednica Kruga Jadranka Radovanić dodavši da poduzetnice trenutno zapošljavaju preko 200.000 ljudi.

To je značajan napredak u odnosu na 2001. godinu kada nas je bilo svega osam posto, kazala je Radovanić koja napominje kako je njezina udruga sudjelovala u izradi cjelovite baze podataka o hrvatskim poduzetnicama.

Predsjednica Udruge poslovnih žena očekuje nastavak tih pozitivnih trendova, čemu bi trebala doprinijeti Strategija razvoja ženskog poduzetništva 2010. - 2013., koju Hrvatska ima zasad jedina u Europi.

Hrvatskih 30 posto žena u poduzetništvu u okviru je prosjeka zemalja EU-a, a nakon ulaska naše zemlje u EU otvorit će se mogućnost da se za projekte pomoći poduzetnicama povlače sredstva iz Europskog socijalnog fonda, naglasila je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

U povodu Dana poduzetnica proglašene su menadžerica i poduzetnica godine. Za menadžericu godine izabrana je Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave turističkog kompleksa Laguna Novigrad, a za najbolju poduzetnicu proglašena je Marija Komerički, suvlasnica "Komerički trgovine" koja objedinjuje trgovinu, slastičarnu, pekaru, mlin i turizam. (Hina/jk)

 

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox