MATJAŽ RAKOVEC (Zavarovalnica Triglav): Hrvatska se treba osigurati od potresa

08/12/2010

Portal poslovni-savjetnik.com razgovarao je s Matjažem Rakovcem, predsjednikom Uprave Zavarovalnice Triglav, o planovima te tvrtke i njezinom načinu borbe s krizom. Saznajte i savjete predsjednika Uprave najveće osiguravateljske grupe u JI Europi.


PS: Kriza je danas sveprisutna, a sektor prodaje direktno ugrožen. Kako se najveće slovensko osiguravajuće društvo bori s krizom?

Gospodarska kriza je prouzrokovala to da se osiguravajuće kuće sve više vraćaju svojoj temeljnoj aktivnosti, a to je osiguranje. Također vjerujem da su ljudi u vrijeme krize još i više svjesni važnosti dobrog osiguranja. Naš cilj je zadržati vodeću ulogu na svim područjima osiguranja u Sloveniji i konsolidirati svoju poziciju u državama jugoistočne Europe. Još uvijek nas čeka puno posla, ali sam siguran da ćemo ga dobro obaviti.
Zbog promijenjenih kriznih ekonomskih uvjeta mi smo na novo promijenili razvojnu strategiju do 2013. godine. Fokus je stavljen na profitabilno i sigurno poslovanje Grupe Triglav.

 

PS: Kraj godine se bliži. Možete li nam reći kako ste poslovali u 2010., kakve rezultate poslovanja bilježi Grupa Triglav?

Zavarovalnica Triglav d.d. je u prvih devet mjeseci ove godine realizirala 32,0 milijuna eura neto dobiti, što je za 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kombinirani koeficijent se znatno poboljšao u odnosu na isto razdoblje lani te sada iznosi 90,1 %, što znači postizanje zadanog cilja u strategiji - profitabilnost osnovne djelatnosti društva. Temeljna djelatnost je prvi puta u povijesti tvrtke pozitivna. Zavarovalnica Triglav je u tom razdoblju obračunala 566,8 milijuna eura bruto osiguravajuće premije. Procjenjujem da je Zavarovalnica Triglav među najboljim slovenskim tvrtkama, jer poslujemo dobro i stabilno. Sa trenutnim rezultatima možemo biti zadovoljni, jer smo nadmašili prošlogodišnji poslovni rezultat, a i troškovi su u okviru planiranih. Planiramo da će Zavarovalnica Triglav završiti 2010. godinu u skladu s planovima. Da poslujemo dobro i stabilno, dokazuje i bonitetna ocjena „A“ sa stabilnim srednjoročnim izgledima, koju nam je već treću godinu za redom dodijelila renomirana svjetska rejting agencija Standard & Poor's Rating Service.

U budućnosti, cilj nam je uglavnom dobar poslovni rezultat, čim bolja profitabilnost i ne održavanje tržišnog udjela pod svaku cijenu. 

 

PS: Triglav je danas međunarodna korporacija koja posluje u 8 europskih država. Planirate li širenje grupacije?

Ako su prethodne godine obilježile kupovine, sada je vrijeme za konsolidaciju Grupe Triglav. U našoj strategiji glavni naglasak je na konsolidaciji upravljanja kćerinskih tvrtki. Naravno, nismo zatvorili mogućnosti za dodatne akvizicije. Tako se pojavila prilika za ulazak na albansko tržište preko albanske osiguravajuće kuće i na Kosovo. Na albansko tržište ušli smo krajem 2009. godine, kupnjom 9,9 posto male privatne tvrtke Albsig.

 

PS: U regiji jugoistočne Europe Triglav je najveća osiguravajuća grupa. Kako to komentirate?

Grupa Triglav je kapitalno i financijski jaka. Kriza nas nije protresla u tolikoj mjeri kao ostalo gospodarstvo zbog dosljednog provođenja poteza poslovne politike. Rješenje za nepoznanice u poslovnom svijetu je jasna i promišljena strategija, koju podržavaju znanje i iskustva. To imamo.

 

PS: Postoje li određene razlike u poslovanju na hrvatskom tržištu osiguranja od slovenskog i koje su to?

Hrvatsko tržište predstavlja veliki potencijal te za nas predstavlja najvažnije tržište izvan Slovenije. Također, mislimo da ima najveće mogućnosti za organski rast. To pokazuje i osiguravateljska premija po stanovniku, u Sloveniji ona iznosi više od 1000 eura, a u Hrvatskoj 288 eura.

 

PS: Što biste poručili uspješnim hrvatskim poslovnjacima – koju policu osiguranja bi trebali imati za siguran biznis?

Za siguran posao najbolje je uzeti tzv. „All risk“ policu koja pokriva uništenje, oštećenje ili nestanak osiguranih stvari (nekretnina, strojeve, opremu, zalihe i drugo) zbog nenadanih i iznenadnih događaja kao što su npr. požar, poplava, oluja, ali i od svih drugih opasnosti. Navedena polica pokriva i štetu zbog pogonskog zastoja (prekida poslovanja), koji je posljedica uništenja, oštećenja ili nestanka osiguranih stvari (materijalna šteta ).

Budući se Hrvatska nalazi u seizmički vrlo aktivnom području, osiguranje od potresa ne smije se zanemariti i svakako valja razmisliti o mogućnosti osiguranja imovine i od ovog rizika.

Osim materijalne štete na vlastitoj imovini, šteta može nastati i zbog građanskopravnih odštetnih zahtjeva koje treće osobe postave prema osiguraniku zbog neočekivanog i iznenadnog događaja (nesreće), a koji proizlazi iz djelatnosti, vlasništva ili pravnog odnosa i koji za posljedicu ima tjelesne povrede, oboljenje ili smrt osobe (povreda osoba) ili uništenje, oštećenje ili nestanak stvari (oštećenje stvari). Triglav osiguranje d.d. može ponuditi i osiguranje od takvih odštetnih zahtjeva, ali i Osiguranje od profesionalne odgovornosti i Osiguranje od odgovornosti iz upotrebe proizvoda.

 

PS: Kako je došlo do suradnje s Jadranskom vaterpolo ligom? Planirate li sponzorirati i ostale hrvatske klubove?

Kao zaljubljenik u ovaj sport, drago mi je da Grupa Triglav može doprinijeti daljnjem razvoju i uspjehu vaterpola na području gdje i mi poslujemo. Volio bih da se ovoj ligi pridruže klubovi iz svih zemalja u kojima naša Grupa posluje. Za sponzorsku podršku Triglav Jadranske lige smo se odlučili jer vjerujemo u uzajamni napredak, a također time jačamo i društvenu odgovornost našeg društva. Partnerstvo s Triglav Jadranskom ligom je regionalna potpora sportu na području gdje posluje Grupa Triglav.

 

PS: Imate li slobodnog vremena za hobije u svom rasporedu? Bavite li se sportom?

Slobodnog vremena imam jako malo, ali nešto ga se već nađe. Tada ronim, skijam, planinarim i putujem.

 

PS: Koje su vam planovi, odnosno ciljevi za budućnost?

Osobno se volim fokusirati na trenutačne izazove, kojih kao predsjednik Uprave najveće slovenske osiguravajuće kuće imam jako puno, tako su i moji ciljevi vezani za uspješno i učinkovito vođenje te tvrtke.

 

Pripremio: Stjepan Valent

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox