Medijsko upravljanje kriznim situacijama

13/09/2017

Kada nastupi kriza vaš cilj nije da pobijedite, već da izgubite sa što manjom razlikom! William Essex je rekao: „U poslovnom svijetu postoji jedno pravilo: imajte dobre ideje ali ne budite prepametni!“

Sredinom devedesetih godina jedna je škotska osiguravajuća kuća osmislila sljedeću ideju: poslati golubove u kutijama nekolicini financijskih novinara. Golubovi su bili sigurno upakirani u kutije, a sama zamisao ideje je bila da će njihov dolazak i puštanje na slobodu poslužiti kao originalan način prezentacije novih proizvoda te korporacije. Međutim, rezultat je bio drugačiji nego li su zamišljali. Jedan kolumnist se zapitao: „Što bi se dogodilo da su golubovi dostavljeni dan ranije ili da novinari nisu bili tu da ih preuzmu i puste na slobodu?“ (Essex, W. (2006). Mogu li vas citirati. Velika Britanija: Papernet Limited, p.170.).

Kako je komunikacija ključan i nezaobilazan dio marketinga, veliki dio upravljanja u kriznim situacijama se odnosi upravo na upravljanje informacijama. Ne postoji tvrtka, institucija i organizacija koja se nije susrela sa krizom. Međutim, i danas kada je uloga medija neprocjenjiva, postoje organizacije koje se vode mišlju da krizu mogu „zataškati“ ili da ju mogu „uljepšati“. Ne samo da to nije moralan, etičan i legitiman pristup, već je i potpuno pogrešan pristup koji može dovesti kompaniju u vrlo velike gubitke zbog proklamirane loše slike u javnosti. Vrlo često tada se traže krivci i obično su prvi i najveći novinari. Međutim, uloga novinara i jest da prenesu informaciju javnosti, neovisno radi li se o pozitivnoj ili negativnoj informaciji. Upravo zbog toga, novinarska struka ima veliku količinu odgovornosti ali to ne znači da su novinari i „krivci“ jer su prenijeli informaciju javnosti.

(PS/Z.R.)

Naslov članka: Medijsko upravljanje kriznim situacijama

Autor: Hedda Martina Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 98 str. 24 - 25.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox