Merkel podupiru vodeći njemački menadžeri

10/07/2012

Gotovo 90 posto vodećih menadžera u Njemačkoj podupire strategiju njemačke kancelarke Angele Merkel za suzbijanje dužničke krize u eurozoni, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u utorak.

Oko 86 posto poslovnih čelnika poziva kancelarku da ustraje u mjerama koje zagovara tijekom krize u eurozoni, unatoč oštrim kritikama kako izvan tako i unutar Njemačke, pokazala je anketa koju je tvrtka Forsa provela za poslovni dnevnik Handelsblatt.

Anketa je pokazala da su poslovni čelnici očigledno skloniji euru nego opća populacija, pri čemu njih 76 posto smatra da bi euro trebalo zadržati u postojećem obliku po svaku cijenu, u usporedbi sa 41 posto građana koji iznose takvo mišljenje.

Prevladava optimizam

Što se tiče svladavanja krize, općenito prevladava optimizam, pri čemu 85 posto ispitanika drži da će biti pronađeno trajno rješenje. Gotovo dvije trećine ispitanika (64 posto) kaže da njihovo poslovanje nije osjetilo krizu.

Čini se ipak da previranja na financijskim tržištima pogađaju tvrtke više nego na početku ove godine. U siječnju je 67 posto menadžera kazalo da nisu primijetili utjecaj krize. Forsa je intervjuirala 641 vodećeg menadžera u Njemačkoj u razdoblju od 19. lipnja do 5. srpnja.

Strategija za euro popularna je i među njemačkim glasačima. Prema jednom istraživanju objavljenom krajem prošlog tjedna, popularnost njemačke kancelarke na najvišoj je razini od razdoblja netom nakon što je dobila drugi mandat na izborima 2009. Totovo 60 posto Nijemaca podupire njezinu politiku suzbijanja krize u eurozoni. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox