Milanović: Građani trebaju shvatiti da je naša alternativa Grčka

15/06/2012

Ova Vlada ima jasno zacrtan smjer, ali na vidljive rezultate ćemo morat pričekati. Znam da je strpljenja sve manje, ali sve ostalo bi bile opsjene kojih je posljednjih godina bilo previše, rekao je premijer Zoran Milanović u intervjuu u Novom listu, komentirajući gospodarske prilike u zemlji.

Na pitanje kako to da Vlada vuče poteze koji su bliži HDZ-ovoj doktrini Milanović je rekao: Doktrina HDZ-a je populistička distributivna doktrina, doktrina rudimentarnih socijalističkih stranaka koje u Europi nestaju. Doktrina SDP-a je racionalna doktrina, doktrina mogućega, pragmatična doktrina. Na kraja dana i mi kao i HDZ, želimo dobiti glasove. Motivi su nam isti, ali naša sredstva nisu ista.

Na pitanje hoće li građani razumjeti doktrinu Vlade, nakon što im se poveća cijena energenata, porez, uzmu božićnice, regres….Milanović je odgovorio:

To je ključno pitanje. Hoće li razumjeti nakon svega što se događalo, nakon svega što je izmanipulirano i popljačkano, hoće li shvatiti da je alternativa Grčka. To im netko treba reći. Čuti istinu u politici nije uvijek lijepo i to nije nužno put do uspjeha. Ali što je alternativa, hoćemo li se zaduživati po kamati od šest posto dok Slovačka plaća kamate od tri posto. Zašto i mi ne bi plaćali kamatu od tri posto?

Na komentar lista da Hrvatska nikad neće biti na tri posto, premijer je izrazio povjerenje da se to može promijeniti.

Zašto nikad, po čemu je ova zemlja gluplja od usporedivih zemalja? Ni po čemu. Postoji dijelovi zemlje koji su dovoljno vitalni, energični, ako hoćete i proračunati da se to mijenja. Hrvatska ima upola manji BDP po paritetu kupovne moći od Francuske. To se da stići u vijeku jedne generacije. (jk) 

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox