Ministarstvo gospodarstva: Vlada zastupa interese poduzetnika

31/08/2011

Iz Ministarstva gospodarstva reagirali su na izjave predsjednika HSLS-a Darinka Kosora te naveli kako Vlada RH zastupa interese poduzetnika, a da su poslodavci već sada, temeljem Zakona o doprinosima, oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje u trajanju od godine dana, što je i najviši doprinos koji se obračunava i plaća na plaću za svaku osobu koja se prvi put zapošljava, dok je doprinos za mirovinsko osiguranje obveza radnika.

Naglašavamo kako je doprinos za mirovinsko osiguranje obveza radnika, i plaća se iz plaće radnika, kao i porez na dohodak te ne vidimo na koji bi način to utjecalo na smanjenje troškova rada koje tereti poslodavce, priopćili su iz Ministarstva gospodarstva odgovarajući na Kosorove najave da će se, zbog previsoke cijene rada, zalagati za smanjenje poreznog opterećenja rada, primjerice, oslobađanjem prvog zaposlenja u prvoj godini svih poreza i doprinosa, za ukidanje parafiskalnih nameta te za radikalnu promjenu sustava državnih potpora. Predsjednik HSLS-a pri tom je prozvao Vladu RH.

Radikalna promjena sustava potpora nije moguća

Što se tiče prozivki Vlade oko parafiskalnih nameta naglašavamo kako su kroz provođenje mjera iz Programa gospodarskog oporavka smanjena neporezna davanja kroz smanjenje naknada za šume, vode, komunalni doprinos, turističku zajednicu, spomeničku rentu, eksploataciju mineralnih sirovina itd. Glede izjava gospodina Kosora o radikalnoj promjeni sustava državnih potpora podsjećamo kako su potpore propisane Zakonom o državnim potporama, a u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i EU pa nikakva radikalna promjena nije moguća, a ni potrebna, navode iz Ministarstva gospodarstva.

Kada je riječ o potporama poduzetnicima iz Ministarstva gospodarstva podsjećaju da se temeljem godišnjih operativnih programa poticanja poduzetništva u mandatu Vlade od 2008. do 2011. isplatilo oko 20 tisuća potpora poduzetnicima te gradovima i općinama za razvoj poduzetničkih zona, u ukupnom iznosu oko 875 milijuna kuna. (Hina/jk)

 

Foto: Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a (Sanjin Strukic/PIXSELL)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox