MOL Grupa osnovala odjel „Niskougljičnih i novih energija“ u Zagrebu

04/07/2024

MOL Grupa, vodeća kompanija u energetskom sektoru u srednjoj i istočnoj Europi, predstavila je svoj najnoviji pothvat u održivim energetskim rješenjima.


Stvorena je organizacijska jedinica „Niskougljične i nove energije“ unutar djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina. Sjedište joj je u Zagrebu te predstavlja značajan korak naprijed u predanosti MOL Grupe kad je u pitanju isporučivanje niskougljičnih rješenja u industriji.

S posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska te inovativne inicijative za obnovljivu energiju, organizacijska jedinica Niskougljičnih i novih energija bavi se izazovima povezanima s održivošću i pokreće nove poslovne tokove. Organizacijska jedinica će predvoditi brojne inicijative usmjerene na diversifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisija CO2 i metana te smanjenje utjecaja na okoliš.

Komentirajući pokretanje organizacijske jedinice Niskougljičnih i novih energija, Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje nafte i plina MOL Grupe, izjavio je:

Prepoznajemo potrebu za održivim energetskim rješenjima kako bismo odgovorili na izazove našeg vremena. U novim i netradicionalnim poslovnim linijama gradit ćemo na našem stoljetnom znanju i stručnom znanju o podzemlju, kako bismo doprinijeli naporima MOL Grupe za dekarbonizaciju utvrđenim u nedavno ažuriranoj strategiji kompanije Shape Tomorrow. Uspostava organizacijske jedinice Niskougljičnih i novih energija naglašava našu predanost ekološkoj odgovornosti. Uzbuđeni smo što krećemo na ovo putovanje prema održivijoj budućnosti.

Među ključnim projektima pod okriljem organizacijske jedinice Niskougljičnih i novih energija su:

  1. Proizvodnja geotermalne energije: Koristeći naprednu tehnologiju i stručnost, Istraživanje i proizvodnja nafte i plina MOL Grupe će iskoristiti prirodnu toplinu Zemlje kako bi proizvela čistu i obnovljivu energiju. Ova inicijativa naglašava predanost MOL Grupe održivim energetskim rješenjima. Proteklih mjeseci dvije licence za geotermalna istraživanja dodijeljene su MOL-u u Mađarskoj i dvije Ini u Hrvatskoj.
  2. Pilot-projekt proizvodnje litija: Prepoznajući rastuću važnost litija u tranziciji ka električnoj mobilnosti, MOL Grupa kreće u pilot-projekt kako bi istražila održive metode izvlačenja litija u Pusztaföldváru u Mađarskoj. Ispitivanje nekoliko tehnologija za istraživanje i razvoj započet će ove godine. MOL će testirati ekološki prihvatljivo rješenje: koristi podzemnu vodu koja se već vadi za proizvodnju nafte. Nakon izvlačenja litija, voda će se ponovno ubrizgavati kružnim putem.
  3. Hvatanje i skladištenje ugljika (CCS): MOL Grupa predana je smanjenju emisija stakleničkih plinova kroz implementaciju CCS tehnologija. Skladištenjem ugljičnog dioksida pod zemljom, MOL nastoji značajno smanjiti svoj ekološki otisak. Trenutačno pokrećemo studije izvodljivosti za nekoliko lokacija diljem Mađarske i Hrvatske. Nadalje, započeli smo razgovore s potencijalnim partnerima u cijelom CCS ekosustavu.
  4. Smanjenje emisije metana: Kao dio svoje predanosti zaštiti okoliša, MOL Grupa provodi mjere za smanjenje emisija metana diljem svog poslovanja, kako bi u potpunosti bila u skladu s nadolazećim EU propisima. Putem naprednih sustava nadzora i kontrole, tvrtka nastoji poboljšati operativnu učinkovitost uz smanjenje utjecaja na okoliš. PS/SM
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox