Na IRB-u otvoren novouređeni prostor Centra izvrsnosti BioProCro

23/02/2018

Troškovi uređenja prostora s 980 tisuća kuna sufinancirao je i Grad Zagreb stoga je prostor svečano otvorio gradonačelnik Milan Bandić, uz prisustvo državnog tajnika za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičića i predstavnika IRB-a.


U Centru izvrsnosti BioProCro će u sklopu nedavno predstavljenog projekta „BioProspecting Jadranskog mora“ vrijednog 37 milijuna kuna, biti zaposleno deset novih doktoranada i deset poslijedoktoranada, kao i dvoje stručnih suradnika. Svečanom otvorenju nazočio je i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.

Sam projekt odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti BioProCro pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož – Rakovac kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Njime će se ostvariti i suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Centar izvrsnosti za Bioprospecting mora, koji se sastoji od novouređenog uredskog prostora veličine 120 m² i laboratorijskog dijela, djeluje kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj, čime se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa potrebnih za biotehnološko istraživanje mora u sklopu projekta „BioProspecting Jadranskog mora“, ali i šire, što će omogućiti i uspješniji transfer znanja u gospodarstvo.

 „Ovim putem iskreno se zahvaljujem Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću što su prepoznali velik potencijal našeg centra izvrsnosti u sklopu kojeg smo nedavno krenuli s projektom vrijednim 37 milijuna kuna. Upravo na tom projektu zaposlit ćemo ukupno dvadeset novih doktoranada i poslijedoktoranada, koji će i u ovom prostoru raditi na istraživanjima u području biotehnologije mora kako bi sa suradnicima i na drugim institucijama uključenim u projekt stvorili snažnu znanstvenu bazu za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora koje mogu imati primjenu i u mnogim industrijama“, izjavila je voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož – Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Inače, centar BioProCro okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox