Na tržištu vlada usmjerenost na aktivnosti spajanja i preuzimanja

29/01/2018

Tvrtka EY objavila je rezultate istraživanja Capital Confidence Barometer za 2018. godinu u kojem je čak 99% izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe izrazilo optimizam o kretanjima na tržištu spajanja i preuzimanja.


Unatoč političkoj i ekonomskoj neizvjesnosti u Europskoj uniji, više od polovice ispitanika (56%) planira aktivno ulaziti u nove transakcije, a 79% ih očekuje nastavak gospodarskog rasta.

U istraživanju je sudjelovalo više od 140 izvršnih direktora iz središnje i jugoistočne Europe, a koji su posebno naglasili kako u 2018. godini očekuju stabilan rast korporativnih prihoda, bolju dostupnost kredita i učinkovitije vrednovanje kapitala na globalnoj i lokalnoj razini. Prema istraživanju, koje EY provodi od 2009. godine, 22% ispitanika istaknulo je upravo aktivnosti spajanja i preuzimanja te zajednička ulaganja i saveze kao priliku za širenje svog poslovanja i rast.  

„Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako je porastom optimizma u pogledu ekonomskih i financijskih uvjeta stvoreno idealno okruženje za širenje poslovanja i stvaranje novih vrijednosti. U odnosu na naša istraživanja u proteklim godinama, zamjetan je porast broja čelnih ljudi koji su iskazali spremnost provođenja aktivnosti spajanja i preuzimanja u ovoj godini, što je posebno ohrabrujuće“, rekla je Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama.

Prihvaćanje izazova preduvjet su razvoja

Istraživanje, čiji je cilj procijeniti razinu povjerenja tvrtki u ekonomske pokazatelje, otkriva da izvršni direktori iz središnje i jugoistočne Europe kao glavne izazove poslovanja navode utjecaj digitalne tehnologije i transformaciju poslovnih modela (27%) te porast konkurencije u vidu tvrtki iz drugih sektora (26%). Tvrtke nastoje proaktivno pristupiti tim izazovima kroz strateško zapošljavanje i ciljano osposobljavanje te pripremu zaposlenika za tehnološke promjene. Čak 43% ispitanika smatra kako će širenje dijaloga i uključivanje svih dionika u raspravu postati ključno za definiranje uspješnog procesa širenja poslovanja.

Govoreći o izazovima i okolnostima na tržištu, 80% izvršnih direktora svoja bi ulaganja usmjerila u telekomunikacije, 70% njih bi ulagalo u tehnologiju, dok bi 69% ispitanika ulagalo u biomedicinske projekte, a s geografske točke gledišta voljni su ulagati u SAD, Grčku, Tursku, Češku i Rumunjsku.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox