Najavljene teme i paneli devetog Sarajevo Business Foruma 2018

17/04/2018

Deveto izdanje Sarajevo Business Foruma, najznačajnije poslovno-investicijske konferencije u regiji povezat će poslovnu zajednicu regije s potencijalnim investitorima iz različitih dijelova svijeta te će sudionicima ponuditi brojne atraktivne teme i panele.


Tijekom oba dana Foruma bit će govora o europskim integracijama i stvaranju pogodnije poslovne klime za suradnju država regije s Europskom unijom. Na pitanja na koji način osnažiti regionalnu industriju te biti ravnopravan partner EU („Western Balkans Six Regional Economic Area - Thriving with the EU“ / „Integrating SEE into the EU Supply Chain“) odgovore će ponuditi čelni ljudi uspješnih regionalnih i svjetskih tvrtki, predstavnici institucija koji rade na osnaživanju ekonomija europskih zemalja, predstavnici gospodarskih komora, državnici i predstavnici vlada zemalja članica EU te onih koji to žele postati.

Povezivanje zemalja jugoistočne Europe s ostatkom svijeta te uspostavljanje infrastrukture koja će olakšati izgradnju ekonomskih i drugih veza („Southeast Europe International Gateways and Connectivity“), jedna je od tema o kojoj će s regionalnim gostima i gospodarstvenicima razgovarati gosti i sudionici iz Bahreina, Omana, Saudijske Arabije, Turske i drugih zemalja, kao i predstavnici zemalja članica EU. Posebna pažnja bit će posvećena i ženskom poduzetništvu te nužnosti njegove promocije i osnaživanja u zemljama regije tijekom tematskog okruglog stola koji će također biti održan prvog dana Foruma („The Role of Women’s Leadership in Development“).

O potencijalima investiranja u projekte na području turizma, gospodarske grane koja u zemljama regije bilježi visoke postotke rasta i kojoj se predviđa snažna ekspanzija i u budućnosti, govorit će se drugog dana Foruma. Sudionici panela razgovarat će o razvoju turističke infrastrukture te mogućnostima suradnje i zajedničkog nastupa zemalja regije u cilju što efikasnijeg predstavljanja i iskorištavanja turističkih potencijala cijele regije („Tourism as a Rapid Growth Opportunity for SEE“).

Organizatori Foruma aktualizirat će i teme iz područja informacijskih tehnologija, digitalne ekonomije te općenito digitalne transformacije poslovanja i stvaranja plodnog tla za razvoj inovacija i njihovu primjenu u cilju optimizacije i unaprjeđenja procesa rada u svim gospodarskim granama, kao i nužnosti reforme obrazovanja, a u skladu s potrebama tržišta („SEE Capitalizing on IT & Digital Economy Trends“).

Drugog dana Foruma sudionicima će biti predstavljen i model ekonomskog razvoja Dubaija („Dubai as a Model of Economic Development for Other Regions“) koji će biti realiziran u suradnji s vladinom agencijom Dubai Exports te drugim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim gospodarstvenika, Sarajevo Business Forum okupit će i predstavnike kreativne industrije, uspješne pojedince iz područja sporta, kulture i umjetnosti iz BiH i regije koji svoje zemlje u svijetu promoviraju ne samo kroz ono čime se bave, već su i značajni promotori kada je u pitanju uspostavljanje veza i promocija potencijala za ulaganje u zemlje iz kojih dolaze. Na okruglom stolu naziva „Diaspora, Sports, Arts, Culture&Creative Industry – Transforming Emotions into Investments“ bit će razgovora i o ulozi iseljeništva i potencijalima ulaganja u svoju domovinu kroz nekoliko platformi i projekata koji su razvijani u proteklom razdoblju kako bi se emocije i razmišljanja iz inozemstva pretvorili u investicije koje će pokrenuti tvrtke i otvoriti nova radna mjesta.

O područjima za intenzivniju suradnju između azijskih država i Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) te o međusobnom preuzimanju uspješnih praksi govorit će se na panelu („ASEAN and RCC“) na kojem će organizatori ugostiti predstavnike tvrtki, državnih institucija, sveučilišta i nevladinih organizacija iz Indonezije, Malezije, Pakistana, Indije i drugih zemalja, kao i zemalja članica RCC-a: Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije te Makedonije.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox