Najveći pad proizvođačkih cijena u EU

03/08/2016

Prema najnovijem izvješću europskog ureda za statistiku Hrvatska je u lipnju bila među zemljama EU-a s najvećim padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini.


Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju 2016. godine pale za 4,8% u odnosu na isti mjesec godine ranije i time je na godišnjoj razini ublažen njihov pad, budući da su cijene u svibnju potonule 6,3% u odnosu na isto razdoblje lani.
U lipnju su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale u svim zemljama članicama EU, osim na Malti, gdje su porasle za jedan posto. Na razini EU-a u cjelini proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u lipnju smanjene za 2,9% u odnosu na isto razdoblje godine ranije.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju prema mjesecu ranije uvećane za 1,2%, nakon neznatnog rasta od 0,1% u prethodnom mjesecu.
Najizrazitiji rast cijena u eurozoni zabilježen je u Nizozemskoj i Danskoj, za 2,6, odnosno 2,5%, potom u Španjolskoj i Estoniji, s rastom od 1,8, odnosno 1,6%.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox