Naučite upravljati svojim šefom

18/05/2011

Upravljanje je legitimna strategija kojom se postiže određena vrsta koristi. Kada se govori o upravljanju šefom mnogi će pomisliti da je riječ o ''ulizivanju'', ali time se ostvaruje produktivan radni odnos i međusobno poštovanje. Stoga poslušajte savjete koje donosi portal mojposao.hr i olakšajte posao svom šefu kako bi postigli obostrano zadovoljstvo.

 

Vrijeme

Vrijeme je u današnje vrijeme postalo vrlo važna odrednica koje se nitko ne želi odreći i svima manjka, stoga ako se redovito morate sastajati sa svojim šefom dogovarajte to na vrijeme i unaprijed, a kada se sastanete ne opterećujte ga trivijalnim pitanjima koje možete riješiti sami.  Ukoliko je riječ o nekom važnom pitanju slobodno ga iskoristite. Vi ćete dobiti odgovor, a šef  će podići samopouzdanje. Samo zapamtite da mišljenje može postati naredba koju ćete vi morati izvršiti.

Na svoju ili njegovu ruku

Ukoliko ste jedan od onih zaposlenika koji šefa vide rijetko a istim niste zadovoljni, utoliko naglasite da trebate više smjernica za posao. S druge strane postoje zaposlenici kojima odgovara da šefa viđaju što manje, odnosno sposobni su većinu situaciju i poslova rješavati na svoju ruku. Koji god tip da bili o istome trebate razgovarati na vrijeme sa svojim šefom kako manjak komunikacije ili poželjnog djelovanja ne bi bio uzrok davanja otkaza.

Rješavanje problema

U poslovanje se svakodnevno susrećemo s određenim problemima i problematičnim sutuacijama koje valja riješiti. Ukoliko svom šefu postavite problem u krivo vrijeme, utoliko do rješenja nećete doći. S druge strane, pronađete li pravi trenutak i pripremite se za izlaganje krenuvši od same pozadine problema, šef neće imati protupitanja te ćete zajedničkim snagama doći do rješenja.

Selekcija informacija

Nije dobro šefu donositi prevelik broj informacija, a pogotovo kada su te informacije negativne konotacije. Osim što mu viškom informacija oduzimate dragocjeno vrijeme, negativnim informacijama ubijate raspoloženje, što se može odraziti na njegov pogled na vas. Donošenjem loših vijesti i vi postajete jedna od njih.  Ako već dolazite s lošim informacijama probajte djelovati pro aktivno i nuditi pozitivne alternative  kako bi se došlo do rješenja. Osim toga koristite vizualna pomagala i relevantne podatke kojima ćete okupirati misli svoga šefa.

Pretpostavke i obećanja

Nikada ne pretpostavljajte da šef o nekom problemu ili situaciji zna manje od vas. Ukoliko smatrate da o nekom području znate više, utoliko budite spremni to podijeliti s njime. Ne zatrpavajte šefa tehničkim detaljima ili općenito velikim brojem detalja jer bi isto moglo stvoriti nedostatak povjerenja. Cilj je stvoriti razumijevanje i izbjeći nesporazume. Osim toga, obećavajte samo ono što možete ispuniti, a ako dobijete zadatke za koje smatrate da niste u stanju riješiti razgovarajte sa šefom o tome. (SJ)

 

Izvor: www.mojposao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox