"Nema čarobnog rješenja za krizu eurozone"

24/02/2012

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi branio je u petak u jednom intervjuu mjere štednje u eurozoni, pozivajući zemlje da ubrzaju reforme usprkos sumornim gospodarskim prognozama.

Štednja popraćena strukturnim promjenama jedina je opcija za obnovu gospodarstva, upozorio je čelnik ECB-a u intervjuu za WSJ. Kresanje javne potrošnje kratkoročno škodi gospodarskim aktivnostima, ali negativne posljedice mogu se amortizirati strukturnim reformama, dodao je Draghi.

Fleksibilizacija tržišta rada

Među najvažnijim strukturnim reformama za Europu izdvojio je reformu nepravednih i nedovoljno fleksibilnih tržišta rada, upozoravajući da u pojedinim zemljama teret fleksibilnih uvjeta rada snosi isključivo mladi dio populacije.

Draghi je dao intervju za WSJ nakon što su ministri financija eurozone Grčkoj odobrili zajmove od 130 milijardi eura a Atena je ujedno s privatnim sektorom dogovorila otpis 107 milijardi eura duga. U međuvremenu je Europska komisija u četvrtak objavila da u ovoj godini očekuje pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone za 0,3 posto, izmijenivši jesenju prognozu u kojoj je predvidjela rast po stopi od 0,5 posto.

Draghi, bivši guverner talijanske središnje banke, stao je na stranu sjevernoeuropskih zemalja poput Finske, Njemačke i Nizozemske, koje bilježe prilično dobre makrogospodarske rezultate i pozivaju ostale da ustraju u štednji dok ne srede stanje u javnim financijama.

Europska socijalna država - povijest

Upozorio je također da je model europske socijalne države, s naglaskom na sigurnosti radnog mjesta i velikodušnim socijalnim pravima, danas povijest, ukazujući na visoku nezaposlenost među mladima, posebno u Španjolskoj gdje je premašila 50 posto. Stoga je zatražio reforme kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta za mlade. Naglasio je također da ne postoji čarobno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, prigušujući ujedno nade da će Kina priteći u pomoć svojim ogromnim deviznim rezervama i trgovinskim viškom.

Teško je reći da je kriza završila, zaključuje čelnik ECB-a, napominjući da je Grčka i dalje veliki rizik. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox