Nobelovac Stiglitz: Moguć je kolaps eura

04/10/2012

Nobelovac Joseph Stiglitz upozorio je na mogući kolaps eura te je ocijenio da je upravljanje krizom u eurozoni fatalno.

Što se paketa mjera štednje tiče, situacija je sve gora. Španjolska se nalazi u depresiji. Nema druge riječi da se opiše stanje u jednoj zemlji u kojoj je nezaposlenost 25 posto. Grčka je, također, u depresiji, rekao je Stiglitz u intervjuu bečkom bečkom dnevniku Standard.

Govoreći o eurozoni, Stiglitz je rekao: Strategija štednje je tvorevina, fantazija Europe nikada i nije funkcionirala. Nije funkcionirala ni u Aziji 90-ih godina, kao ni kasnije u Argentini, a ni danas u Europi. Dodao je da smatra da je izlaz u „više Europa“.

Nobelovac je također naglasio kako je neophodno da se dugovi preuzmu od zajednice, dodajući da su zaduženja eurozone manja nego zaduženja SAD-a, te da sve zemlje mogu dobiti kredite po razumnim uvjetima ako ih traže zajedno, prenosi seebiz.eu.

Također, smatra da je neophodno uspostavljanje zajedničkog osiguranja uloga, ali, kao što je to do sada planirano, samo nadzorom neće biti dovoljno.

Bez zajedničkog osiguranja uloga monetarna unija ne može funkcionirati, jer bi tako stalno novac odlazio iz financijski slabijih zemalja, uvjeren je Stiglitz, koji ističe da je alternativa krah eura, što bi bilo skupo za sve. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox