Nova investicija Borisa Mikšića i zelena tranzicija

09/12/2022

CorteCros®, tvrtka kćer Cortec® korporacije, s ponosom objavljuje da se njihov logistički centar i proizvodni pogon u Splitu sada u potpunosti napaja solarnom energijom.


CorteCros® je proizvođač patentiranih proizvoda za zaštitu od korozije u vlasništvu Borisa Mikšića.  Tvrtka je prošlog mjeseca postavila nove solarne panele za proizvodnju energije te se sada kompletno opskrbljuje električnom energijom iz panela. Sunčeva energija se iskorištava putem  solarnog kolektora.  Solarni paneli prikupljaju obnovljivu energiju sunca i pretvaraju je u električnu energiju koja se koristi za napajanje CorteCros® pogona i logističkog centra.

Nažalost, nestabilna geopolitička situacija i visoke cijene energenata su problem u cijelom svijetu. Upravo iz ovog razloga cilj Cortec® korporacije je što više koristiti vlastite energetske resurse. CorteCrosov proizvodni pogon i skladište nalaze se nadomak Splita, u regiji koja nudi veliku izloženost suncu. To pruža izvrsnu priliku za korištenje energije iz obnovljivih izvora kao što je sunce. Sve tvrtke koje su dio Cortec® korporacije, odgovorne su prema okolišu, uključujući CorteCros®. Cortec® koristi zelene tehnologije i sirovine iz obnovljivih izvora u razvoju proizvoda te operativnim procesima gdje god je to moguće.

Najnovija investicija slijed je zelene tranzicije CorteCrosa kroz korištenje električne energije iz fotonaponskih elektrana. Prelazak na vlastite izvore energije vrlo nam je važan jer smo ekološki osviješteni proizvođač i oslanjamo se na obnovljive izvore gdje god je to moguće, kaže vlasnik Cortec® korporacije, Boris Mikšić koji je Hrvatsku ulozio već oko 40 milijuna Eura.

Logističko-distributivni centar CorteCros® nedavno je proširio svoj proizvodni pogon i skladišne ​​kapacitete. Split je sada glavna europska proizvodna i distribucijska točka za svjetski poznate Cortecove kemijske proizvode za zaštitu od korozije. Osim proizvodnje i testiranja, CorteCros® nudi integrirana rješenja i punu tehničku podršku za Cortecove proizvode i usluge. Novo-opremljeni ASTM i ISO certificirani laboratorij također se nalazi u logističkom centru u Splitu. Svi proizvodi registrirani su prema REACH normi. CorteCros® nudi i širok raspon bio-tehnoloških rješenja tvrtke Bionetix® International, koja se bavi proizvodnjom bioloških proizvoda na mikrobnoj i enzimnoj bazi i također je u vlasništvu Corteca. Vlasnik Corteca, Boris Mikšić, vrlo je zadovoljan poslovanjem hrvatskih tvornica koje bilježe stalan porast prodaje. CorteCros je 2022 imao rast od 10% u odnosu na 2021. Iz svojih kapaciteta u koje spadaju EcoCortec®, logistički i proizvodni centar u Splitu te uredi u Zagrebu, opskrbljuje Cortecovim proizvodima tri kontinenta. Hrvatska je posljednjih godina postala  strateška točka Cortec® korporacije.

Mikšić je u listopadu ove godine proširio i kapacitete na EcoCortecovom kompleksu u Belom Manastiru. Kupljena je nova tvornicu za preradu polimera, površine 1000 m2. U njoj ce se proizvoditi Cortec-ov patentirani VpCI® aditiv za zaštitu od korozije što će doprinijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca te će u  njoj biti i pogon za recikliranje.  To će rezultirati smanjenjem odlaganja potencijalno korisnih materijala i smanjenjem potrošnje svježih sirovina kao i potrošnje energije. Ovaj model kružnog gospodarstva bitno smanjuje onečišćenje zraka i vode. 

Ovim modelima kružnog gospodarstva u tvornicama u Splitu i Belom Manastiru, Cortec korporacija postaje primjer svim ostalim tvrtkama kako odgovorno poslovati i maksimalno iskoristiti suvremene zelene tehnologije.

Inovacije, stjecanje konkurentske prednosti nad ostalim kompanijama i održivost sustava proizvodnje. U tim čimbenicima se nalazi odgovor kako smo uspješno inkorporirali ekološke principe u proizvodnji i ostalim segmentima poslovanja“ kaže Mikšić.

Radimo analizu kompletnog životnog ciklusa proizvoda i time možemo vidjeti kako poslovni proces utječe na okoliš što nam pomaže da poboljšamo proizvodnju i  smanjimo negativne  utjecaje. Ekologija je danas nužan trend u poslovanju, uzrok su razni trendovi  u svijetu poput rastućih cijena energenata, nedostatka vode i demografskih promjena, zaključuje Mikšić.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox