Nova komora za zajednički izlaz Hrvata i Srba na treća tržišta

19/04/2012

Na svečanom otvaranju Predstavništva Privredne komore Srbije u Republici Hrvatskoj, naglašeno je da uz međusobnu trgovinu hrvatskog i srpskoga gospodarstva, osobito je perspektivna zajednička suradnja te nastup na trećim tržištima. 
Direktor Predstavništva PK Srbije u Hrvatskoj Drenislav Žekić naglasio je kako je otvaranje Predstavništva povijesni trenutak odnosa između Hrvatske i Srbije te se time otvara nova stranica u međusobnim ekonomskim i bilateralnim odnosima.

Poticaj su za otvaranje Predstavništva dali upravo gospodarstvenici koji pokazuju veliki interes za razvijanje poslovne suradnje dviju zemalja. Čarobna granica od milijardu USD međusobne robne razmjene vrlo će brzo biti prijeđena, a posebno je perspektivna zajednička suradnja i nastup na trećim tržištima, istaknuo je Žekić. Predstavništvo će savjetovati i podržavati srpske tvrtke pri ulasku na hrvatsko tržište, ali bit će otvoreno i prema hrvatskim gospodarstvenicima te će aktivno surađivati s HGK, kao i sa svim drugim relevantnim gospodarskim institucijama, kazao je Žekić. 

Predsjednik HGK Nadan Vidošević pozdravljajući otvaranje Predstavništva PK Srbije u Hrvatskoj naglasio je kako nas očekuju i nove okolnosti - ulazak Hrvatske u EU, kao i unapređenje odnosa Srbije s EU. Hrvatsko i srpsko gospodarstvo dijelom su konkurentni, a dijelom i kompatibilni. Prednost je i bogatstvo Hrvatske u njezinu prostoru jer je na mjestu koje može biti ulaz iz svijeta u Europu, kao i njezin izlaz prema svijetu. Osnivanje Predstavništva mogući je poticaj dolasku srpskoga kapitala te investicijama njihovih velikih kompanija na hrvatskom tržištu, istaknuo je Vidošević. 

Prostor za dodatnu suradnju

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istaknuo je da su dvije do tri godine razgovarali o otvaranju Predstavništva PK Srbije u Hrvatskoj, a bolje bi bilo da je otvoreno još prije 10 godina. Cilj je da ono bude u funkciji srpskog, ali i hrvatskoga gospodarstva. Putem Predstavništva uspostavljat će se bolja međusobna komunikacija, donošenje poslovnih odluka, a služit će i kao podrška srpskim tvrtkama, kazao je Bugarin. 

Ekonomska je suradnja Hrvatske i Srbije sve uspješnija, no ima prostora za još značajniji razvoj. Prošlogodišnja je međusobna robna razmjena iznosila 933,6 milijuna USD te je izbalansirana. Realne su izvozne mogućnosti srpskih tvrtki na hrvatsko tržište, i to povezivanjem putem klastera, realizacijom zajedničkih projekata u području agrokompleksa, energetike, kemijske industrije, strojarstva, prometne infrastrukture, turizma, IT sektora i metalskog sektora te zajednički nastup na trećim tržištima, primjerice Libije, Alžira, Kuvajta, kao i na tržištu Ruske Federacije, istaknuo je Bugarin. 

U Srbiji trenutno posluje više od 200 hrvatskih tvrtki, dok je u Hrvatskoj desetak srpskih tvrtki. Među srpskim ulaganjima u Hrvatsku ističu se ulaganja u konditorskoj industriji i bankarstvu. Koncern Swisslion Takovo 2008. godine kupio je tvornicu Euro Food Markt iz Siska u vrijednosti od 20 milijuna eura. Vrijedna je i investicija Tesla štedna banka s osnivačkim kapitalom od oko tri milijuna eura.  (PS/JK)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox