Ove sezone nosi se "zeleno"

05/11/2010

U današnje se vrijeme za "zelenim" rješenjima poslovanja i proizvodnje sve više poseže. Čovječanstvo je doseglo svoje granice u iskorištavanju okoliša i vrijeme je za prilagodbu. Business.hr prenosi 10 ideja suradnje s okolišem za kvalitetnije i čišće poslovanje.

 

1. ENERGIJA MORA

Energija valova može se iskoristiti i za pokretanje elektrana, a nekoliko je tvrtki početkom godine dobilo odobrenje za gradnju takvih postrojenja. Projekti su zamišljani za područje Škotske, a pilot-projekti postoje već u Indoneziji i Portugalu.

 

2. POGONSKO GORIVO

Automobilska industrija istražuje kako iskoristiti mikorbe za pogon automobila. Pa se tako javljaju ideje mikroorganizama koji upijaju Sunčevu svjetlost i CO2 te ih prerađuju u nadomjestak nafti, kao i genetski modificirane gljivice koja proizvodi nešto nalik benzinu.

 

3. MOĆ PROSVJEDA

Pritisak javnosti može biti vrlo moćno sredstvo postizanja ciljeva, naročito kada prisilite tvrtku poput Wal-Marta da od svojih 1000 najvećih kineskih dobavljača zahtijeva veću brigu o okolišu.

 

4. UGLJIK DIOKSID

Poanta je smanjiti emisiju za okoliš štetnog CO2 plina. Jedan od najvećih proizvođača ugljikovog dioksida su proizvođači cementa, a jedna je kalifornijska tvrtka našla način kako CO2 koji se ispušta iz dima, pretvoriti u cement. Zgodno, ne?

 

5. ZELENA GOVEDINA

Ako vas zanima nešto o čovjeku kojeg je Greenpeace proglasio najvećih uništavačem amazonske prašume, a koji je sada najveći zagovornik održivog razvoja, govedine iz ekološkog uzgoja, pritom braneći prodaju soje i govedine uzgojene na područjima sječe amazonske prašume, u Google trebate samo upisati Blairo Maggi.

 

6. SMEĆE

Odlagališta smeća mogu se iskoristiti zbog prikupljanja nikla, bakra i ostalih sličnih metala, čija nestašica prijeti jednog dana. Također, plastika se može preraditi u građevni materijal, a otpadna voda u pitku. Neke tvrtke našle su i način iskorištavanja fekalija za stvaranje pitke vode, metana i minerala.

 

7. ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Električni automobili već dugo nisu samo zamisao iz SF filmova. Iako smo danas svi uvjereni da bez nafte ne možemo, neki stručnjaci ne misle tako. Naime, trebala bi se povećati proizvodnja električnih automobila, grijanje loživim uljem nadomjestiti električnom energijom te iskoristiti svako raspoloživo biogorivo.

 

8. LED RASVJETA

LED rasvjeta poznata je po velikim uštedama energije, traje 10 godina, a ušteda se može popeti i na cifru od milijun dolara, tvrde stručnjaci. Dobar primjer je opet Wal-Mart koji tu vrstu rasvjete uvodi u svojih 650 trgovina.

 

9. BATERIJE

Ako vam milijarder kaže da se isplati u nešto ulagati, očito zna o čemu govori. Suosnivač tvrtke Sun Microsystems ulaže, između ostalog, u razvoj baterija za koje bi se moglo reći da su "egzotične" jer se za njih nikad ne bi niti reklo da su baterije, a odlične su u pohranjivanju električne energije.

 

10. OSIROMAŠENI URAN

Nuklearke rade na principu proizvodnje električne energije pomoći obogaćenog urana, prilikom čijeg obogaćivanja 92% izvorne količine ostaje u obliku osiromašenog urana. Ako se ostvare zamisli nekih tvrtki, uskoro bismo mogli imati reaktor koji radi s osiromašenim uranom.

 

Izvor: Business.hr, 5. studeni 2010.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox